Asigurările medicale
Ce drepturi au asigurații medical, pensionari pentru limită de vîrstă și vechime completă în muncă? Aceasta este întrebarea cu care s-a adresat redacției noastre domnul Vasile Ailincăi, fost maistru mecanic la o întreprindere băcăuană. El are și o serie de nedumeriri, principalele două fiind: de ce salariatul/pensionar să fie obligat să se asigure prin CNAS, refuzîndu-i-se astfel dreptul de liberă alegere – spre exemplu, o terță societate de asigurări care oferă programe de specialitate? De asemenea, de ce carnetul de asigurat precizează doar obligațiile asiguratului, nu și drepturile acestuia? „E o simplă omisiune, sau se ascunde ceva?”, se întreabă și ne întreabă cititorul nostru.
Pentru clarificări, ne-am adresat purtătorului de cuvînt de la CAS Bacău, Gabriel Sahaghian, căruia i-am precizat cadrul solicitării noastre- drepturile pensionarilor în materie de asigurări de sănătate. Iată răspunsul primit: „Casa de Asigurări de Sănătate Bacău este instituție publică, autonomă, fără scop lucrartiv, care ființează și funcționează în baza Legii nr. 145/ 1997. Asigurările de sănătate reprezintă principalul sistem de ocrotirte a sănătății populației. Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii și funcționează descentralizat, pe baza principiului solidarității și subsidiarității în colectarea și utilizarea fondurilor, precum și a dreptului alegerii libere de către asigurați a medicului, a unității sanitare și a casei de asigurări de sănătate. Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurarea de sănătate, fără plata contribuției: 1. copiii și tinerii pînă la vîrsta de 26 de ani, dacă sînt elevi, studenți sau ucenici și nu realizează venituri din muncă;
2. persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă sau se află în grija familiei;
3. soțul, soția, părinții sau bunicii, fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
4. persoanele ale căror drepturi sînt stabilite prin Decretul- lege- 118/1990, Legea 42/1990 și Legea 44/1994.
Asigurații au dreptul la servicii medicale, medicamente și materiale sanitare: servicii de asistență medicală preventivă și promovare a sănătății; servicii medicale ambulatorii; servicii medicale spitalicești; servicii medicale de urgență; servicii de asistență stomatologică; asistență medicală pre-, intra- și postnatală; servicii medicale pentru reabilitare; îngrijiri medicale la domiciliu; medicamente, materiale sanitare.
Obligațiile asiguratului:
– să se înscrie pe lista unui medic de familie acreditat potrivit legii;
– să anunțe medicul de familie ori de cîte ori apare o modificare în starea lor de sănătate;
– să se prezinte la controalele periodice stabilite prin norme;
– să anunțe în termen de 5 zile medicul de familie și Casa de Asigurări de Sănătate atunci cînd apar modificări ale datelor sau referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurat.
Oricîtă bunăvoință am avea, veți fi de acord că pensionarii – cei cărora ne-am propus să le precizăm drepturile – se regăsesc doar în context. Eroare de percepție sau atitudine premeditată, de ocolire a subiectului? Vom lămuri. O știre de ultimă oră ne anunță că miercuri, 17 iulie a.c., a primit undă verde ” Carta drepturilor asiguratului”. În sfîrșit, un gest reparatoriu față de cei care, pînă acum, au dat mult și au primit foarte puțin. Imediat cum vom intra în posesia documentului respectiv, vi-l vom aduce la cunoștință.
Lasă un răspuns