• cei care pe timpul verii vor să facă o muncă din care nu neapărat să scoată bani se pot înscrie la clubul „Veniți cu noi” • puteți participa la acțiuni de ecologizare a unor zone montane, dar veți avea parte și de multe drumeții
Mulți tineri, în loc să piardă timpul în vacanțe, ar dori să încerce ceva nou, ceva ce le-ar putea folosi în viitor și, eventual, să cunoască alți tineri de vîrsta lor. Cunosc colegi care au încercat chiar să-și caute de muncă pe perioada verii. Pentru cei care vor o altfel de ocupație, din care nu neapărat să cîștige bani, există o alternativă foarte interesantă, dar și foarte riscantă – Clubul de ecologie „Veniți cu noi”. Această organizație, oarecum necunoscută în rîndul tinerilor băcăuani, a desfășurat multe activități în trecut: acțiuni de plantare de puieți în zone montane, de igienizare și marcare a traseelor turistice, acțiuni de informare și educare a populației cu privire la mediu, acțiuni stradale de marcare a Zilei Mondiale a Pamîntului și a Zilei Mondiale a Mediului. Membrii organizației fac însă și drumeții și expediții montane în Apuseni, Rarău, Giumalău, Bucegi, Rodna, Retezat și Piatra Craiului.
Cei care se înscriu în „Veniți cu noi” e bine să știe că se pune un mare accent pe anumite lucruri. Tinerii cîntă muzică folk, la chitară, pot scrie poezii, ca să poată participa apoi la diverse festivaluri din țară. Membrii mai vechi au făcut deja aceste lucruri și au obținut rezultate remarcabile. Profesorul Remus Lupu, coordonatorul clubului „Veniți cu noi”, spune că „este foarte riscantă și grea munca cu voluntarii, deoarece depindem de programul și cheful lor”.
Nu primești bani, dar ai bucuria unui lucru bine făcut
Ceea ce v-am spus pînă acum vă poate face pe mulți dintre voi să credeți că munca în acest club de ecologie este ușoară și distractivă. În realitate, puțini rezistă mai mult de cîteva luni. Accentul este pus pe ceea ce dăruiește fiecare, în familie, în colectiv, în societate, iar beneficiile materiale lipsesc. Rămîi, practic, doar cu bucuria a ceea ce ai făcut. Îți poți da seama de ce ceea ce ești în stare să faci, cît poți, chiar dacă uneori este dureros ce descoperi. Munca este numai în echipă și are drept scop dezvoltarea și îmbunătățirea propriului potențial. Profesorul Remus Lupu a explicat că programul este foarte dur și trebuie să ai multă ambiție și voință. „Te implici, te agiți, ești serios un an întreg și ca recompensă te trimitem pe banii tăi la strîns gunoaie în munte”, a spus el cam cum merg lucrurile la „Veniți cu noi”.
Un alt mare cîștig este că intri în contact cu diferiți oameni cu o bogată experiență, acumulezi la rîndul tău experiență și înveți ce înseamnă responsabilitatea.
Dacă vi se pare interesant ceea ce fac membrii clubului, puteți să vă înscrieți. În această vară, de exemplu, clubul de ecologie și-a propus să desfășoare diverse activități, majoritatea legate de cascada de la Slănic, pe care vor să o ecologizeze, la fel ca și zona dimprejur. Metodele folosite pînă acum – plăcuțele cu avertismente, introducerea unor amenzi pentru cei care aruncă gunoaiele – s-au dovedit ineficiente, așa că ecologiștii își propun sa scrie pe o rădăcină mare de copac ceva de genul: „Măgarilor le este permis să arunce gunoiul pe jos”. Ecologiștii de la „Veniți cu noi” vor să deschidă și un ciclo-traseu în apropiere de Slănic-Moldova, și pe termen lung să amenajeze un traseu Slănic Moldova – Lacul Roșu -Durău, dar și să transforme Munții Nemira într-un parc national.
Toate acestea sînt deopotrivă captivante și riscante. Și asta pentru că prin pădure te poți rătăci, traseele montane sînt nemarcate și te poți oricînd accidenta. Membrii permanenți ai clubului sînt puțini, dar aleși cu grijă. Sînt tineri care în loc să stea toată ziua „pe sîrmă”, să ardă cauciuc în parc cu rolele sau să supraîncălzească televizorul, învață ce înseamnă să fii responsabil, cum este munca în echipă și, ceea ce puțini dintre noi au, învată să aibă încredere în ei înșiși. (Oana Maria NIȚĂ)
Lasă un răspuns