– bilantul sumbru al persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon arata ca in ultimii trei ani au fost la un pas de moarte 194 de persoane, iar alte 67 au decedat – pentru a evita asfixierile cu monoxid de carbon, furnizorul de gaze naturale recomanda curatarea hornurilor
Cauza principala a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de incalzire alimentate cu gaze naturale racordate la cosuri de fum necuratate sau infundate, construite necorespunzator sau folosirea unor aparate de incalzire improprii, deteriorate sau neracordate la cosuri. Reprezentantii E.ON Gaz Distributie precizeaza ca cele 260 de victime inregistrate in ultimii trei ani reprezinta doar cazurile din aria lor de activitate.
„Numarul total al victimelor asfixiate sau intoxicate cu monoxid de carbon este cu siguranta mult mai mare in conditiile in care sint si alte tipuri de combustibil care prin ardere degaja monoxid de carbon şi generează astfel de cazuri.
In cadrul campaniei «Impreuna pentru siguranta» lansata de E.ON si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) atrage atentia asupra necesitatii curatarii cosurilor de fum si a intretinerii cailor de ventilare. Aceste masuri de siguranta sint esentiale pentru evitarea intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon dar si pentru prevenirea incendiilor”, a declarat Corneliu Zait, purtator de cuvint la E.ON Gaz.
El precizeaza ca cel mai mare pericol al folosirii necorespunzatoare a gazelor naturale il constituie monoxidul de carbon, anual fiind inregistrate numeroase victime mai ales in timpul sezonului rece, odata cu punerea in functiune a instalatiilor de incalzire. Pentru siguranta bacauanilor care au sisteme de incalzire pe baza de gaze naturale, E.ON le recomanda acestora sa se asigure de verificarea si curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an.
Una dintre verificari trebuie sa fie efectuata neaparat inaintea inceperii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de cosarit sau al persoanelor autorizate sa efectueze asemenea interventii. Operatiunile au rol de prevenire a incidentelor grave si sint obligatorii.
Olaru a zis
Si eu ATENȚIONEZ E.on Gaz pentru ca autoritățile sunt nepăsătoare sau mai degrabă incapabile fata de siguranța populației. Centralele termice mai vechi de 25 ani, îndeosebi cele instalate in clădirea deservita sunt adevărate bombe. Materialele de etanșare (vopsea, cânepa, vaselina … ) ale rețelei de alimentare cu gaze sunt îmbătrânite si și-au pierdut elasticitatea, astfel o mișcare imperceptibila (chiar seismica ) poate deschide fisuri care permit ieșirea gazelor cu atat mai periculoase dacă au posibilitate sa migreze in clădirile deservite. Încăperile destinate centralelor termice trebuie sa îndeplinească norme riguroase ceea ce le face atât de scumpe încât, din punct de vedere financiar , încă, nu exista pasibilitatea înlocuirii lor. Brevetul OSIM 122819 rezolva acest neajuns, in plus este proprietate intelectuala si asigura atribuirea contractelor pentru aceste lucrări fără licitație si publicare in SEAP. Se înțelege prin acesta ca toate lucrările, la nivel național pot deveni monopol pentru proprietarul brevetului.
olaru 0722207396
Olaru a zis
Dacă băieți deștepți in energie si nu sunteți doar o născocire jurnalistica ma aștept sa observați ca se pot realiza profituri uriașe din eliminare pierderilor de căldura care au loc la nivelul sistemelor din România. De asemene nesiguranța centralelor termice actuale datorate amplasării si îmbătrânirii lor, ( a materialelor folosite la etanșarea rețelei de distribuție gaze) impun măsuri de înlocuire imediate. Fondurile necesare acestei investiții, alături de profitul amintit, sunt acoperite de valoarea economiei realizate prin eficientizarea care va avea loc. Centralele termice conforme cu normele actuale sunt voluminoase scumpe si periculoase. Revizuirea normativului si a unui nou tip de centrala termica mai sigura , mult mai ieftina si ușor de amplasat, sunt prima cerința care duce la eradicarea pierderilor, intre sursa de căldura si consumator, într-o siguranța deplina.
Centralele termice aflate in discuție sunt descrise in brevetul OSIM 122819. si sunt proprietate intelectuala ceea ce, conform legii asigura atribuirea contractelor de construcție (sute de centrale termice la nivel național) fără licitație si fără publicare in SEAP, prin atribuire directa. Subsemnatul îmi manifest disponibilitatea de a oferi drepturile ce decurg din implementarea proprietății intelectuale privind atribuirea contractelor cât si asistența care se impune in aceste cazuri. Menționez ca lucrările efectiv realizate pana in prezent confirma întrutotul cele de mai sus.
Pentru detalii : 0722207396.
Olaru.