• fosta directoare a Băncii Transilvania a acordat personal trei credite în valoare de aprope patru miliarde de lei • împrumuturile au fost acordate fără respectarea nici uneia dintre regulile bancare • Carmen Negoiță susține că banii au fost dați pentru a scoate din impas instituția pe care o conducea • conducerea de la Cluj a Băncii a fost informată de această situație, dar nu a luat nici o măsură
Carmen Negoiță a fost audiată în legătură cu cele mai controversate credite pe care le-a acordat cît a fost directoare a Băncii Transilvania. Pe 18 august 2001, fosta directoare a Băncii Transilvania a acordat personal credite în valoare de aproape cinci miliarde de lei, fără să existe documantație, analize, contracte de credit, garanții și fără acordul comitetului de credit și risc. Împrumuturile, în valoare de 1,2 miliarde de lei fiecare, au fost acordate la trei societăți din grupul „alcool”, iar banii au ajuns în conturile societății Amapolla, care a putut să-și onoreze în acest fel trei CEC-uri ajunse la scadență.
Ziua de 18 august 2001 (o zi de sîmbătă, de obicei mai relaxată pentru bancheri, care se limitează la operațiuni simple în cazul în care au program de lucru cu clienții) a fost extrem de fructuoasă pentru trei societăți din grupul „alcool”. Kinoti, Monkin și Miraben au beneficiat de niște împrumuturi pe care nu le-au cerut, dar pentru care Carmen Negoiță susține acum că existau cereri de împrumut depuse în cursul acelei săptămîni. În raportul atît de controversat al Băncii Naționale a României (BNR), prin care s-a verificat activitatea de creditare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania în anul 2001, se menționează că „aceste credite au fost înregistrate pe conturile clienților de către Carmen Negoiță, conform informațiilor salvate de sistem în urma utilizării dischetei de acces în rețea a doamnei Negoiță, care avea, conform deciziei proprii, drepturi depline de acces în rețeaua de calculatoare a sucursalei”. Creditul a ajuns de la societatea Kinoti la Amapolla, iar de aici la societatea Transax, care avea de rambursat un credit de exact aceeași valoare cu cel primit cu o lună mai devreme și pe care l-a și rambursat imediat după obținerea banilor. Celălalt credit a fost acordat societății Monkin, al cărei administrator era, la acea vreme, Florentina Mindirigiu. Creditul a fost acordat în condiții similare: fără cerere de credit, fără analize, fără să fie întocmite contracte de credit, fără garanții și fără acordul comitetului de credit. Drumul creditului a fost relativ scurt: de la Monkin la Amapolla, și de aici la Weltex, societate care, la rîndul ei, avea de achitat un credit pe care îl luase tot în urmă cu o lună. Cîteva minute mai tîrziu, societatea Miraben, al cărei administrator era Petru Marcel Rusu, a fost și ea creditată cu 1,2 miliarde de lei de fosta directoare, tot în aceleași condiții ca și la celelalte două societăți. Creditul a fost utilizat pentru un virament inițial la societatea Provinum, iar aceasta, la rîndul ei, le-a virat firmei Liv Proiect, care luase un credit pe termen scurt cu două luni mai devreme.
Banii din credite au salvat Amapolla
La audierile de ieri, Carmen Negoiță a declarat că toți acești bani au fost folosiți de Amapolla, societatea lui Benoni Beca, care ar fi putut fi acuzată de Transax, Weltex și Liv Proiect că a emis CEC-uri fără acoperire. Toate cele trei societăți aveau conturi deschise la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania și, în același timp, și credite a căror dată de rambursare coincidea cu data scadenței CEC-urilor emise de Benoni Beca. Fosta directoare a precizat că cele trei firme nu aveau legătură cu grupul „alcool” și că au fost doar furnizoare de zahăr și esențe pentru firma lui Benoni Beca, în vederea pregătirii campaniei de vinificație din acel an. „Benoni Beca a cumpărat de la aceste trei firme en-gross zahăr și esențe, iar pentru contravaloarea produselor a emis trei CEC-uri, care erau scadente pe 18 august. În acea sîmbătă, fiind program redus, pe la ora 12,30 erau plecați toți funcționarii și nu mai rămăsese în bancă decît contabila șefă, care își pregătea balanța contabilă pentru a o transmite la Cluj. Ea a fost cea care m-a sunat și mi-a spus că CEC-urile lui Beca erau scadente chiar în ziua aceea și că nu fuseseră onorate”, și-a amintit fosta directoare. A urmat apoi o convorbire cu Benoni Beca, în care acesta i-a spus că nu are bani să achite CEC-urile. Atunci, și-a amintit de cele trei societăți care ar fi urmat să facă parte din rețeaua de distribuție a băuturilor produse de Amapolla „și care aveau depuse cereri de credit. L-am consultat pe Beca, el a fost de acord să depună garanție pentru cele trei credite, și așa a ajuns ferma de pui de la Buhuși, care era proprietatea personală a Beca, să fie pusă drept gaj. Ferma era evaluată la peste șapte miliarde de lei și era considerată o garanție mai mult decît îndestulătoare pentru cele trei credite. Am avut de ales în această situație între două rele pentru bancă și am ales-o pe cea mai puțin rea. Adică, am acoperit creditele firmelor de la care luase zahăr Amapolla și am creditat, este drept, fără acte și aprobări, cele trei firme, dar cu garanții reale de data asta. Eu cred că tot ce am făcut în după-amiaza aceea a fost spre binele băncii”, a menționat fosta directoare. Contractele de credit au rămas nesemnate de administratorii celor trei societăți, iar datoriile lor au fost preluate de societatea Amapolla în urma unui contract de fuziune. Carmen Negoiță a mai precizat că în săptămîna imediat următoare, la raportul săptămînal pe care îl depunea la centrala de la Cluj, a informat conducerea băncii despre aceste credite, și nu i-a reproșat nimeni, nimic.
Tot ieri, Carmen Negoiță a mai dat explicații în legătură cu alte credite luate de două societăți din grupul „alcool”, împrumuturi care sfidează cel puțin aparent logica. Asta pentru că societățile Monvin și Petvin au obținut împrumuturi înainte ca să-și fi înființat pe deplin societățile. Practic, ei au obținut creditele cu cîteva zile înainte ca să aibă specimen de semnătură în bancă și fără a avea finalizate deschiderile de cont la Banca Transilvania. Carmen Negoiță a precizat că acest lucru se datorează unei greșeli de redactare și că, de fapt, creditele au fost acordate după îndeplinirea acestor formalități. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns