Ne-am obișnuit să vedem pe eticheta diverselor alimente pe care le cumpărăm zilnic ingrediente purtînd codul E. Destul de puțini știu, însă, cît de periculoase pot fi aceste elemente, introduse în alimentație pentru a face produsele mai ușor fabricabile și mai vandabile. „E-urile sînt în mod clar toxice”, avertizează medicul nutriționist Maria Tioc, de la Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) Bacău. „Este vorba de aditivi alimentari, doar o parte aprobați de Ministerul Sănătății, pe care producătorii au obligația legală să-i menționeze pe eticheta produselor”, precizează Marin Buștiuc, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
Dar ce sînt E-urile, la ce folosesc și mai ales ce efecte dăunătoare au asupra populației? „E-ul este un chimical introdus în alimente în scopuri comerciale, la început pe ascuns, pentru ca oamenii să nu sesizeze pericolul. Unele E-uri dau culoare sau volum produselor, altele dau gust sau conservă mai bine”, ne-a explicat Maria Tioc. Marea problemă a E-urilor este însă toxicitatea. Ele atacă lent, dar sigur, organismul consumatorului, capabile să producă o gamă largă de afecțiuni, de la boli de piele și pînă la cancer. „Pe lîngă cele interzise clar de lege, în acord cu reglementările Uniunii Europene, există în continuare E-uri nocive pe piața noastră, multe trecute însă, din păcate, cu vederea de cumpărători”, ne-a mai spus reprezentanta CAS.
Astfel, E407, care se găsește în multe înghețate, poate produce tulburări digestive. Altele, E311 și E312, au efecte nocive asupra sistemului nervos. E200 distruge vitamina B. E230 și E231 produc boli de piele, în timp ce E250, E251 și E252 slăbesc vasele de sînge. Cele mai periculoase sînt E-urile care măresc riscul îmbolnăvirii de cancer. Unul dintre acestea, E330, se găsește în multe sucuri de la noi. Un altul, E123, considerat cel mai cancerigen, a fost, din fericire, scos de pe piață.
Dincolo de imaginea sinistră pe care unii și-ar putea-o face aflînd ce mănîncă zilnic din comerț, doctorița Maria Tioc întrevede unele remedii. „Pe de o parte, toți consumatorii ar trebui să vadă lista cu acești aditivi. În Uniunea Europeană, de exemplu, lumea folosește lista chiar cînd merge la cumpărături. Mai ales persoanele bolnave trebuie să evite E-urile, care le pot agrava rapid afecțiunile. Pe de altă parte, să nu uităm că trăim încă într-o țară unde se pot găsi variante înlocuitoare pentru hrana zilnică, variante mult mai ieftine față de cît costă în Occident un produs absolut natural. Toate acestea țin însă în mare măsură și de educația alimentară a populației”, a încheiat nutriționistul. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns