Ștefan RADU
Semnalul de alarmă tras de liderul liberal Theodor Stolojan referitor la instabilitatea economică a țării este confirmat, indirect, de unul dintre cei mai importanți membri ai Guvernului, proaspătul vicepremier Ioan Talpeș. Dl Stolojan consideră drept nejustificată creșterea cu 80 la sută a datoriei externe a României în condițiile în care populația nu a resimțit vreun efect pozitiv semnificativ în nivelul de trai. De asemenea, faptul că dobînda de referință a BNR este cu aproximativ 60 la sută peste nivelul inflației demonstrează că există tensiuni mari inflaționiste, ținute sub control doar cu cheltuieli exagerate. În opinia liderului liberal, Guvernul este nevoit să mărească fiscalitatea pentru a acoperi, din banii contribuabililor, toate aceste strategii ineficiente și – mai ales – pentru a asigura sistemul mafiot al comisioanelor percepute de funcționarii din administrația publică.
Dacă ar fi fost doar declarațiile președintelui PNL aș fi zis că am de-a face cu un nou episod din lupta preelectorală. Iată, însă, că a doua zi au răsunat, la Parlament, vorbele noului adjunct de prim-ministru, dl Ioan Talpeș, fost șef al spionilor români. Sîcîit de întrebările comisiei parlamentare care trebuia să-i avizeze numirea, domnia sa a scăpat printre dinți o amenințare de genul „să nu dea Dumnezeu să spun eu tot ce știu despre dumneavoastră!”… Nu zău! Chiar că ne-a făcut curioși! Cuvintele sale conduc la ideea că la vîrful Executivului și în culisele Președinției se cunosc mai toate matrapazlîcurile care au transformat România într-o sumă de latifundii ale unor baroni aroganți, foști derbedei penali (mulți dintre ei). Dl Talpeș nu s-a exprimat direct deoarece nu-i permitea postura. Ar fi fost culmea să pronunțe nume dragi conducerii PSD. În schimb, Stolojan nu s-a ferit să arate către cei vinovați: „Lipsa unei economii de piață funcțională a perpetuat monopolul economic și politic al PSD, ceea ce a dus la crearea unor adevărate structuri oligarhice ostile dezvoltării economice și integrării europene”. Dl Talpeș a spus, a doua zi, aproape același lucru: „Există cercuri care doresc întîrzierea aderării României la Uniunea Europeană pentru a-și desăvîrși controlul asupra economiei”. Este bine că unul dintre cei mai importanți oameni din Guvern – care, însă, încă nu este membru PSD – recunoaște erorile actualei puteri pe care presa, societatea civilă, instituțiile internaționale le-au reclamat de zeci de ori. Chiar zilele trecute, reprezentanții FMI au exprimat o serie de rezerve referitoare la parteneriatele public-private inițiate de Executiv. Este vorba de mari investiții realizate de firme particulare, plătite de la buget. Adică din impozitele noastre. Ministrul de Finanțe, dl Tănăsescu, a bîlbîit ceva în fața jurnaliștilor, evitînd, ca dracul tămîia, să pronunțe numele firmei Bechtel, cea care a primit, fără licitație contractul pentru realizarea autostrăzii Brașov-Borș. Experții de la FMI consideră că este o afacere proastă, care va duce la creșterea deficitului bugetar stabilit la 3 la sută din PIB.
Se întîmplă ceva: am senzația că PSD nu mai controlează ceea ce se întîmplă în propria-i ogradă. Pe de o parte, premierul și cîțiva apropiați prezintă, pe toate canalele, cît de roză este viața în România, în timp ce, pe de altă parte, la FMI, sînt semnate documente oficiale prin care Guvernul (proaspăt tuns și frizat) se angajează să concedieze 6.000 de angajați de la căi ferate, 7.000 de mineri (oare mai sînt atîția?!…) și peste 10.000 de oameni din întreprinderile de stat preluate de APAPS. Și asta în plin an electoral! Dacă mai punem la socoteală și falimentul controlat al „privatizărilor de succes” (după cum le-a numit, la vremea lor, PSD) precum RAFO (unde sindicaliștii, acum șomeri, amenințau că-l apără cu viața lor pe patronul hăituit de presă), atunci sîntem îndreptățiți să credem că înfocații fani ai partidului condus de Năstase se vor trezi pe drumuri înainte de alegeri.
Lasă un răspuns