Eduard ADAM
Marea revelație a sezonului, ca să folosesc o formulă din sport, a fost Partidul Umanist Român (PUR). Cum, necum, partidul ăsta mic, scos din anonimat doar cu strădaniile imense ale postului de televiziune Antena 1, a făcut o figură mai mult decît frumoasă la alegerile locale. Asta la nivelul întregii țări. Iar dacă mă refer strict la Bacău, pot spune, fără exagerare, că PUR a făcut senzație. Liderul umanist local, Romeo Stavarache, cunoscut mai mult prin mediul de afaceri și presă decît de electoratul de rînd, nu numai că l-a dat jos pe Dumitru Sechelariu, dar a mai tras după el și partidul, care a făcut un scor electoral nemaiîntîlnit în țară. Cel puțin o lună, umaniștii păreau noul suflu în politica românească. Dar uite că a mai trecut ceva vreme, euforia s-a mai stins, iar cloaca politicii i-a înghițit pe umaniști, cu „PUR”-ul lor cu tot. Partidul lui Dan Voiculescu a bătut recent palma cu PSD pentru alegerile generale, trădînd electoratul care i-a votat pe umaniști tocmai pentru că vroiau să scape de personaje precum edilul cu nume de stadion sau baronul de Gorj, Nicolae Mischie.
Trădarea umaniștilor, pentru că doar așa pot numi gestul lor, era cumva previzibilă. Primele semne că umaniștii sînt inconstanți au apărut la formarea consiliilor județene și locale. În anumite județe din țară, umaniștii au trecut de partea PSD pentru a prinde și ei ceva oase de ros. Au trădat în special membrii organizațiilor cu rezultate slabe. Și-or fi zis ei că, decît deloc, mai bine cu PSD, dar să prindă ceva funcții. A fost semnalul a ceea ce avea să urmeze. La finele săptămînii trecute, trădarea a căpătat conotații naționale. PSD a parafat o alianță cu PUR pentru alegerile din noiembrie, lăsînt celor mai mulți un gust amar.
Aș îndrăzni să spun că victoria în acest caz nu este a PUR, că a căpătat locuri pe listele unui partid mult mai bine cotat în sondaje. Cred că liderii PSD rîd în sinea lor că au mai compromis încă o formațiune care putea să se dovedească buturuga mică la alegerile parlamentare. Chiar și dacă unele organizații, cum e cea de la Bacău, a dat semne că s-ar împotrivi să intre sub umbrela PSD, formațiunea umaniștilor e deja compromisă ireversibil. Lumea nu va mai avea încredere în ei, chiar și avînd anumite excepții sub nas. Iar dacă nu mai votează PUR, alegătorii au toate justificările din lume. Rămîne de văzut și dacă o organizație cum e cea din Bacău va mai ține steagul sus la infinit. Peste ceva timp ne vom edifica cine e mai tare: PUR, cu interesele șefilor de la centru, sau Romeo Stavarache și oamenii lui din județ. Primarul Bacăului nu trebuie să uite că le-a promis concetățenilor lui care l-au votat în 6 iunie că nu va face alianță cu PSD. Acum e ora adevărului: dacă face pasul spre social-democrați, va căpăta emblema de oportunist și traseist politic, pe care nu și-o mai scoate în veci nici cu PUR, nici cu nimic altceva. Dacă iese din partid, și rămîne fie independent, fie se înrolează în alt partid, mai are o șansă.
Cea de-a treia chestiune ce trebuie menționată ține de inconstanța politicienilor români de astăzi. Că pleacă sau vin de la un partid sau altul nu-i deranjează pe oameni din punct de vedere doctrinar. Să fim serioși. Le creează însă românilor de rînd sentimentul de scîrbă, de lehamite. Nu mai știu în cine să mai creadă, le pun tuturor pecetea de neisprăviți, iar asta nu poate decît să dăuneze unei țări care se vrea printre cele cu democrații autentice, și cu tot ce implică aceasta. Și s-ar putea ca în noiembrie să vedem iarăși o prezență la urne năucitor de mică, și iar liderii politici vor ieși la rampă și vor cere românilor să vină la secțiile de votare și să-și facă datoria față de țară. S-avem pardon, domnilor, mai lăsați-ne! Să-și facă ăi de sus datoria, și-apoi mai vedem!
Lasă un răspuns