Eduard ADAM
Politicienii noștri sînt în mare fierbere. Se dau de ceasul morții că le pleacă oamenii, încearcă să-i racoleze pe alții, scot în față persoane nepătate doar ca să-și mai salveze imaginea șifonată rău. Preocuparea liderilor politici e acum campania, alegerile și ce-o mai urma, numai ceea ce se întîmplă în restul societății, nu. Nu spun că n-ar trebui să facă politică, că doar de asta se numesc politicieni. Numai că cei pe care i-am votat cu toții au primit un mandat întîi să facă ceva pentru noi, și-apoi pentru ei sau partidul din care provin. Din nefericire, realitatea pe care-o trăim dovedește că lucrurile stau exact invers. Politicienii români sînt atît de orbiți de putere, atît de dornici să n-o scape, încît nu mai reușesc să se detașeze de frămîntările pur politice pentru a mai putea privi și în jur. Au lumea lor, de care se agață cu dinții, iar despre ceea ce se întîmplă în jur nu mai par deloc interesați. Subiectele importante de care ar trebui să se preocupe sînt atît de multe, încît aș avea nevoie de cîteva pagini de ziar pentru a le înșira. E suficient să amintești doar de lipsa medicamentelor, de elevii care învață de pe notițe fiindcă nu au manuale, de aranjamentele care stau la baza repartizării locuințelor sociale și multe de genul acesta, ca să înțelegi că politicienii noștri chiar ar avea treabă cît pentru un mandat sau mai multe. Respectabilii domni nu mai privesc însă de mult în jos. Ei nu au nevoie de locuințe ANL, fiindcă și-au tras vile de miliarde. Sînt făcute, evident, din lefurile de cîteva milioane de lei de la stat. Au mașini de zeci de mii de euro, cumpărate, cum altfel, decît din lefurile de bugetari. Iar de medicamente nu se plîng, pentru că atunci cînd cad la pat, nu au nevoie de rețetă compensată, fiindcă influența pe la șefii de instituții e suficientă.
L-am ascultat ieri pe deputatul Viorel Hrebenciuc explicînd că PSD nu va arunca cu noroi în adversarii politici pentru a obține voturi, ci va încerca să-i convingă pe alegătorii tradiționali ai acestui partid să le dea girul. Mă întreb cum va reuși PSD acest lucru? Cei care vor cere încrederea electoratului sînt cei care guvernează acum, a căror „muncă” a generat șomaj, deficit de fonduri pentru medicamente, a lăsat școlile în paragină și multe de trecut pe lista neagră. Ce să-i mai promiți omului de rînd ca să te voteze în noiembrie? E clar că singură armă rămîn micii, berea, ori zahărul și orezul date din belșug înainte ca țăranii să intre în secția de votare. De altfel, deputatul Hrebenciuc chiar a spus că speră în voturi multe în județ, adică și în mediul rural. Numai că alegerile locale din iunie au demonstrat că nici metodele astea nu prea mai prind.
Mă întreb dacă nu ar fi mai bine ca politicienii noștri să se apuce serios de treabă. Îmi vine în minte cazul Prefecturii, deși știu că nu-i cel mai bun exemplu. Însă am văzut recent zeci de persoane așteptînd pe holurile acestei instituții, nemulțumite că au tot venit pe acolo cu probleme legate de pămînt, dar acestea nu le-au fost rezolvate. Probabil că la fel e și prin alte instituții. Radu Cătălin Mardare e și om politic. Un caz care a fost rezolvat de el sau de oamenii din subordinea lui poate însemna un vot pentru generale. La fel s-ar întîmpla, desigur, și pentru ceilalți oameni cu funcții, fie ei directori sau parlamentari, care dau audiențe pe la propriile birouri. Spun asta pentru că s-a dovedit că românul votează omul și mai puțin partidul. Rezolvarea problemelor de jos, unde stimabilii noștri privesc tot mai rar în ultima vreme, ar însemna capital electoral pentru cei care vor să ne conducă. Ar fi cel mai onest mod pentru politicieni să-și cîștige electoratul. Așa vor face, sînt convins.
Lasă un răspuns