Ovidiu PAULIUC
Fără îndoială, noua Constituție, în ciuda unor chestiuni încă perfectibile, era necesară pentru sporirea șanselor de aderare a României la Uniunea Europeană, preconizată pentru anul 2007. A fost votată de majoritatea formațiunilor politice din Parlament, pare să fie în conformitate cu cerințele de integrare și urmează să fie supusă, la finele acestei săptămînii, spre aprobarea tuturor românilor. Din păcate, intervalul de timp scurs între aprobarea în Parlament și ziua referendumului a fost prea scurt pentru ca să fie bine înțelese toate modificările aduse legii fundamentale. În majoritatea lor, politicienii s-au rezumat la a face apeluri pentru prezența la urne, și s-au axat mai puțin pe textul propriu-zis. Nici nu este de mirare, mai ales că există chiar și oameni de la vîrful politicii care nu știu foarte bine cu ce se mănîncă „schimbarea modificării”. Așa se face că un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate zilele trecute în presa națională preconizează un adevărat dezastru la referendumul de sîmbătă și duminică, din moment ce 70% dintre cei chestionați nu intenționează să se deranjeze pînă la urne. Mașinăria de propagandă pusă în mișcare pentru popularizarea referendumului (și, după cum spuneam, mai puțin a prevederilor noului text) tinde să sufoce ideea pentru care a fost urnită. Psihologii au avertizat că o asemenea avalanșă de mijloace de popularizare ar putea avea exact efectul invers, ceea ce, deja, dovedește sondajul amintit mai sus, dacă el este real. Și chiar s-ar putea să fie real, întrucît partidul de guvernămînt pare să fi intrat în panică din moment ce a luat măsuri excesive pentru a crește șansele de aprobare a noii Consituții. Printre acestea, de amintit instituirea a două zile în care se poate vota, incursiunile parlamentarilor în teritoriu, clipuri TV și radio cu artiști cunoscuți, dar care nu știu nici ei înșiși pentru ce fac reclamă, discursuri ale politicienilor la tot pasul, bannere, broșuri, afișe, etc.
Și, cu toate acestea, apatia domnește la tot pasul. Țăranii, care au o pondere însemnată în masa electoratului și sînt mai fideli votanți decît orășenii, sînt interesați acum doar de strîngerea culturilor de pe cîmp. Nu au avut timp să urmărească la televizor ce trebuie să voteze, așa că mulți dintre ei cred că sîmbătă și duminică vor merge la urne ca să îl voteze pe Iliescu, după cum au descoperit ziariștii la fața locului. Alții, habar nu au de noua Constituție și nici nu înțeleg de ce trebuia una nouă pentru ca Europa să ne accepte.
Chiar dacă majoritatea forțelor politice au acționat în comun pentru promovarea noii Constituții (lucru despre care propaganda a vorbit mai mult pe șoptite), campania are iz de PSD. Mai ales că PSD țintește să nu mai piardă alegerile cel puțin cîteva decenii de acum încolo, iar un eșec în privința integrării ar putea aduce, printre altele, și falimentul lor, ca grup de interese. Dacă mai luăm în calcul faptul că oficiali ai Parlamentului European au declarat zilele trecute că aderarea României este incertă înainte de anul 2010, că reformele interne sînt în continuare doar spoială, că românii nu au bani de mîncare, de căldură și de medicamente, s-ar putea chiar să asistăm la un eșec al referendumului de la finele săptămînii.
Lasă un răspuns