Florin POPESCU
„Uniunea PSD^PUR” va funcționa și la Bacău”, anunța enigmatic Viorel Hrebenciuc săptămîna trecută. Am zîmbit, atunci. Părea imposibil, mai ales că șeful umaniștilor de la Bacău își reafirmase dorința de a respecta protocolul cu partidele de opoziție. Ba chiar PUR și-a lansat candidații independenți pe care vrea să-i salte în Parlament. Independenți, dar membri cu funcții de conducere în partid. Deh, compromis politic, pasămite. Singura soluție găsită de conducerea umaniștilor locali ca să nu-și supere prea mult șefii de la București a fost să fie și în opoziție, dar și la putere.
Consiliul județean al PUR Bacău a decis acum vreo nouă zile că umaniștii nu se pot dezice de protocolul încheiat cu liberalii și democrații în perioada dintre cele două tururi de la locale. Să ne amintim bine. Pesediștii, cu Sechelariu-n frunte, păreau dușmanul tuturor partidelor. Numai că momentul semnării înțelegerii a fost sabotat chiar de șeful lui Stavarache. Dan Voiculescu a refuzat să se întîlnească atunci cu Băsescu și Stolojan, veniți din proprie inițiativă să-l susțină pe contracandidatul-surpriză. Știa Voiculescu ce știa. Nu vroia să se afișeze cu liderii opoziției, pentru că nutrea gînduri mai mari. Abia de curînd am văzut că el căuta motive de șantaj pentru PSD. Aranjamentul i-a reușit, iar PUR se va vedea în Parlament, pe listele PSD.
De ochii lumii, oamenii conduși de Stavarache s-au împotrivit din răsputeri nașterii Uniunii cu PSD. Au refuzat să-și pună oameni pe liste alături de PSD. Numai că o alianță se face tot cu oameni. Oameni care înseamnă voturi. Și votul se dă, omenește vorbind, după interesul de moment. Prima oară, umaniștii au votat în Consiliul Județean împreună cu PSD, cînd unii dintre ei au prins ceva „cașcaval” la o comisie bugetară. Nimeni n-a fost surprins, pentru că, nu-i așa, politica trece și prin portofel.
Votul de ieri din Consiliu a fost politic. Adică PNL și PD au anunțat că se opun și se așteptau la susținere din partea PUR. Așteptările liberalilor și democraților nu s-au confirmat, pentru că, susțin umaniștii, ei votează numai pentru „binele comunității”. PUR merge cu PSD, iar asta pare ceva natural, că doar au guvernat împreună vreo trei ani. Problema este legată mai mult de ipocrizia politicienilor. De ce nu recunosc oficial ceea ce se vede tot mai bine, cu ochiul liber, șefii de pe la PUR? Poate pentru că s-au hazardat în afirmațiile anterioare. Linia de independență clamată imediat după decizia de la Centru privind alianța cu PSD a fost o decizie pripită pentru oamenii PUR. Poate era mai bine să se gîndească. Poate le e mai bine alături de PSD.
Și, atunci, la ce bun o alianță contra naturii cu PNL și PD? Numai de dragul unei aparențe de democrație? Cred liderii umaniști din Bacău că le stă mai bine cu insigna Alianței atîrnată de piept? Dacă așa cred, atunci s-au înșelat. Pentru că examenul votului a scos la iveală naturala prietenie cu PSD și PRM. Nu e de ici, de colo să fii prieten cu Puterea, mai ales că votul „corect” leagă prietenii de durată.
Nu am o problemă legată de apropierea de PSD a PUR. Singura nedumerire este față de ipocrizia ce iese la suprafață. De ce nu anunță umaniștii că s-au instalat la masa puterii? N-ar fi mai corect așa? Că, poate, n-ar fi chiar așa de condamnat, deși au luat voturi cu un mesaj anti PSD.
Un ultim argument în favoarea „independenței” umaniștilor băcăuani. Sau a liderilor acestora. După ce au lansat candidații „independenți” la Parlament, umaniștii băcăuani s-au declarat perfect de acord să strîngă semnături pentru candidatura lui Adrian Năstase.
Lasă un răspuns