Eduard ADAM
PSD a făcut o manevră care, sincer, m-a uimit: a trecut la evaluarea primarilor din județ aflați sub umbrela partidului. Nu m-a surprins atît ideea, care, de altfel, e salutară și ar trebui s-o aibă orice partid serios înainte de campanie, cît persoana care, la nivelul județului Bacău, face evaluările. PSD l-a desemnat pe subprefectul Gabriel Vlase, care a devenit de curînd președinte executiv al filialei băcăuane, să verifice, după discuții cu aleșii locali, cît de bine s-au mișcat edilii din județ.
M-am gîndit automat că gestul de a-l pune pe Gabriel Vlase să-i evalueze pe primari va stîrni reacții dure în partid. Asta nu pentru că subprefectul n-ar fi suficient de bun pentru ce a fost mandatat să facă, ci pentru simplul fapt că e tînăr. Și, mi-am zis că, foarte probabil, vor exista pesediști cu state vechi care se vor enerva cumplit la gîndul că un tinerel în partid îi evaluează pe ei. Cum adică, Gabriel Vlase, despre care mai nimeni nu auzise înainte de alegerile din 2000, să îi pună la zid pe primarii vechi în PSD, care au cotizat din greu la social-democrați înainte de alegeri, ca să apară pe liste, dar care, unii dintre ei, în timpul mandatului, n-au făcut nimic pentru comunitățile lor. Pînă acum nu s-a întîmplat așa. Sau, dacă or mai fi fost voci nemulțumite, ele n-au răzbătut pînă la urechile presei. Rămîne de văzut dacă evaluarea făcută de Vlase nu va produce furtună în PSD pînă la sfîrșit.
Ar mai fi două aspecte de discutat: dacă în urma evaluării făcute de subprefectul Vlase toată lumea va ieși basma curată, atunci PSD va da încă o dată dovadă că lupta cu puturoșii, șmenarii și corupții din partid e doar la nivel declarativ. Și toată povestea cu verificarea a ce și cît a făcut fiecare în cei patru ani de mandat e doar de fațadă. Dacă subprefectul va avea curajul să spună că X și Y, „nume” în PSD, au stat degeaba patru ani de zile sau au muncit doar în interesul personal, așa că haideți să ne debarasăm de ei, lucrurile vor sta altfel. Partidul, pătat rău de tot în urma zecilor de scandaluri de corupție, va mai cîștiga ceva procente la capitolul credibilitate. În plus, în sînul grupării social-democrate se va crea precedentul că lupii cei bătrîni mai apleacă urechea și la ce spun tinerii.
Sincer, mi-e greu să cred că regula jocului aplicată de PSD va fi aceeași pentru toată lumea. Nu-mi pot imagina cum primarul Dumitru Sechelariu sau Ioan Răuță, primarul din Sascut, se vor duce la ușa subprefectului Vlase și-i vor spune acestuia ce-au făcut. Nu știu cum or fi regulile într-un partid, dar, dacă ele există, în anumite cazuri, sigur nu vor fi respectate. Chiar și doar pentru felul lor de a fi, mai aprigi, mai nesupuși, și tot nu mi-i imaginez pe cei doi amintiți anterior veniți la evaluare.
Oricum, revin și spun că ceea ce face PSD trebuie să facă fiecare partid. Alegerile locale și prezidențiale bat la ușă și e, după mine, foarte important ca partidele să își cîntărească șansele. Adică oamenii pe care-i aruncă în luptă. Pentru că așa trebuie să procedeze orice formațiune care se respectă. Să nu arunce în ring pe oricine, ci oameni care știu regulile jocului și care realmente au ceva de spus. Iar ca să-i găsești, evaluarea trebuie să fie pe bune, nu de ochii lumii.
Lasă un răspuns