Nicoleta BICHESCU
Magistrații băcăuani au dat din nou măsura obedienței lor politice. Acum cîteva zile, procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bacău au decis să-l scoată basma curată pe primarul Dumitru Sechelariu și pe cei 25 de consilieri locali, care au fost de acord ca, în cele două zile cît a durat referendumul pentru modificarea Constituției, să organizeze o tombolă, prin care să fie recompensați, prin tragere la sorți, cei care s-au prezentat la urne. Hotărîrea de consiliu local, aprobată cu o singură împotrivire, a purtat semnătura juriștilor municipalității, care au considerat că articolul din legea referendumului, potrivit căruia acordarea de foloase sau bani, în scopul de a determina alegătorii să voteze sau să nu voteze, este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea. Pentru orice diletant, care nu are prea multe cunoștințe de drept, este vizibil că „Tombola Constituției” organizată la Bacău s-a încadrat perfect în acest articol de lege. Nu au negat acest lucru nici primarul sechelariu, și nici consilierii, care au spus că totul a fost făcut cu cele mai bune intenții, din dorința de a-i aduce pe oameni la urne.
Hotărîrea a trecut fără a fi amendată nici de prefectul județului și, pentru că a căpătat putere de lege locală, a fost aplicată, așa cum s-au priceput mai bine oamenii primăriei. Taloanele de tombolă au ajuns în secțiile de votare la un loc cu pachetele de buletine de vot, urnele pentru tombolă au fost instalate chiar în sediul secțiilor de votare, multe dintre ele chiar alături de urnele pentru constituție. Oamenii primăriei au stat în secții, pentru a-și păzi cutiile date în grijă. Nici nu mai merită să ne mai obosim să trecem în revistă cîte articole de lege au fost aici încălcate. Oricum vedem doar noi, nu și cei puși să păzească ca legea să nu fie terfelită. Că a fost vorba despre o încălcare grosolană a Legii referendumului, oricum ne-am convins încă din acele zile, după ce Biroul Electoral Central a dispus ca urnele să fie scoase afară din secții, la o distanță de cel puțin 500 de metri, așa cum prevăd actele normative. De altfel, Biroul Electoral Central, după ce a reparat anomalia de la Bacău, singura de acest fel din țară, a sesizat procurorii.
De aici încolo, lucrurile au căpătat acea întorsătură specifică locurilor în care trăim. Mica înțelegere și traficul de influență au funcționat și de această dată din plin. Nimeni nu și-a permis să tulbure liniștea primarului ales, sau a consilierilor care, de aproape patru ani, s-au transformast în marionete care ridică mîna, a aprobare, la orice propunere de hotărîre pe care o primesc în mapă. Nu mi-aș fi dorit cu orice chip ca cei care au făcut ca despre Bacău să se vorbească din nou, pe prima pagină a ziarelor, și nu de bine, să fie neapărat condamnați. Dar aș mai fi avut măcar o speranță că România se îndreaptă spre Europa, dacă acest caz ar fi fost măcar tratat pe măsura importanței lui. Numai că, și de această dată, ca de altfel, ori de cîte ori la mijloc sînt personaje influente, magistrații și-au asumat rolul de detergenți infailibili, care spală tot și lasă în urmă doar personaje „proaspete” și fără nici o pată.
Gestul lor are, însă, semnificații mult mai adînci decît faptul că au acceptat din nou ca politica să-și bage încă o dată coada în deciziile ce ar trebui să fie imparțiale și în acord cu legea. Prin decizia pe care au luat-o, procurorii și-au dat, implicit, girul asupra oricărei fraude ce poate fi făcută în campania electorală. La referendum, aleșii locali au spus că au dorit să facă ceva bun, să scoată lumea din casă, de asta au organizat tombola. Sub aceleași justificări ale bunelor intenții, în campania ce va urma, este de așteptat ca alte potlogării să se întîmple sub ochii noștri. Primarii vor mitui electoratul cu banul public și nimeni nu va fi tras la răspundere. Resursele instituțiilor vor fi utilizate în folosul partidului de guvernămînt, preoții vor avea opinii politice în chiar dimineața scrutinului și cine știe ce alte mijloace vor mai inventa cei puși să gestioneze campanii electorale. Apoi, la urne, la numărătoarea finală, vor găsi cu siguranță o cale să încline balanța cum doresc ei. Și vor face totul cu nonșalanță, pentru că au încredere că magistrații „BONA” vor fi din nou la datorie.
Lasă un răspuns