Eduard ADAM
Așa i-aș spune oricărui om, tînăr sau bătrîn, care mi-ar ieși în față de azi înainte. Și cînd mă refer la pierderea libertății mă refer la înregimentarea într-un partid politic. Și cînd spun formațiune politică, îmi zboară gîndul la PSD. Nu, nu e singurul partid, dar e unic, în felul său. A devenit partidul – stat, iar cei puși să-l dirijeze nu pierd nici o ocazie să demonstreze că ori ești cu PSD, ori nu ești deloc. De ce vă sugeram să fiți precauți înainte de a vă înrola? Fiindcă, dacă într-o bună zi veți simți că nu vă mai reprezintă doctrina acestui partid, veți dori să plecați. Dar n-o veți putea face decît plătind un tribut. Iar dacă mai aveți funcție pe undeva, tributul va fi acea funcție. Sau, poate și mai rău, locul de muncă. Știu, veți spune că vreți exemple, că nu se poate întîmpla așa ceva în România de azi. Vă contrazic. Exemplele sînt multe, însă o să mă leg de ultimul: PSD l-a „executat” ieri pe Toader Frățilă, viceprimarul din Moinești, pentru că a avut îndrăzneala să spună „plec la PD fiindcă PSD nu mă mai reprezintă”. L-au lăsat să plece, aparent nestingherit. La cîteva săptămîni, l-au dat afară de la primărie.
Ceea ce s-a întîmplat ieri la Moinești spune foarte multe despre adevărata democrație de la noi. Spune însă și mai mult despre cum înțelege PSD „democrația”. Dacă ar fi te-miri-ce partid de buzunar și i-ar exeuta pe membrii lor la foc automat, zău că nu mi-ar păsa. Dar ce te faci că vorbim de partidul de guvernămînt. Și șefii acestuia ies mereu la rampă și ne vorbesc nouă, Europei și altora dispuși să-i asculte, despre valorile democrației. Îi întreb și eu acum cît de democratic e să schimbi un om ales într-o funcție, fără să invoci un motiv pertinent. Doar pentru că el a ales să reprezinte un alt partid nu e o motivație demnă de luat în seamă. Așa că trec peste ea. Și-atunci, ce mai rămîne? Nimic. Pentru că aleșii locali din Moinești, atunci cînd au cerut schimbarea viceprimarului Frățilă, n-au invocat nimic concret și demn de luat în seamă. „Legislativul” moineștean a încălcat nu doar o idee, ceva ce ține de morală, ci și o prevedere legală. Legea 215, a administrației publice, spune că viceprimarul poate fi schimbat în baza unei propuneri motivate. Să fim serioși, schimbarea culorii politice nu poate fi un motiv demn de luat în seamă.
Aproape că mă sperie ceea ce se întîmplă în curtea PSD. Toți cei care mișcă în front sînt pierduți. Dacă nu dispar de tot din politică, sînt trecuți pe linie moartă. E incredibil. Prin ceea ce s-a întîmplat la Moinești, social-democrații au dat dovadă că nu știu să piardă. Că nu permit oamenilor lor să își exprime opinia, fie ea și diferită de cea a partidului. Iar dacă unul dintre ei a avut îndrăzneala să își ducă demersul pînă la capăt, l-au lovit așa cum numai democratic nu e. Calitatea profesională, morală a respectivului nu a mai contat.
Cel mai trist este că cei care l-au mătrășit pe viceprimarul Frățilă n-au avut nici măcar curajul să spună bărbătește că nu doreau să piardă o funcție, mai ales în detrimentul PD, și-atunci l-au dat afară pe viceprimar. Și, probabil, vor pune tot unul de-al lor în loc. Sînt însă prea lași să recunoască. Încă mai vor să ne convingă că sînt democrați.
Lasă un răspuns