EDUARD ADAM
Țăranii din comuna Izvorul Berheciului s-au răsculat vinerea trecută pentru că au muncit în comună și n-au primit ajutoarele sociale. Au pornit în marș spre Bacău, au mers o noapte întreagă pe vînt și ploaie, ca să își caute dreptatea la Prefectură și Consiliul Județean. Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, le-a promis oamenilor că lucrurile se vor rezolva luni. Țăranii s-au dus
la primarul Gheorghe Grigoraș, care i-a trimis din nou la plimbare, la cei care au făcut promisiuni. Și oamenii au plecat. Din nou spre Bacău.
Scandalul de la Izvorul Berheciului demonstrează cît de simplu este pentru un primar din România să se joace cu nervii oamenilor. Să le promită azi ceva, mîine altceva, să îi înjure, să le trîntească ușa în nas în funcție de starea lui de moment, fără să pățească ceva. Așa a procedat primarul din Izvorul Berheciului. Le-a spus oamenilor să vină la muncă, dacă vor să fie plătiți. Apoi le-a spus că nu sînt bani și să mai aștepte. Cînd amărîților le-a ajuns cuțitul la os și n-au mai acceptat fițele celui pe care l-au ales, primarul a pasat pisica în ograda Consiliului Județean. Așa s-a ajuns ca țăranii să străbată zeci de kilometri pînă la Bacău. Aici au primit promisiuni că totul se va rezolva. Dar n-a fost să fie cum au decis șefii județului. A fost tot pe-a primarului, care s-a încăpățînat să nu dea bani la localnici. Puțin l-a interesat pe el de ce au spus ordonatorii de credite de la județ. Șef în comună e el și a lăsat să se vadă din plin acest lucru.
Ceea ce s-a întîmplat la Izvorul Berheciului a scos la iveală și lipsa de colaborare dintre Prefectură, Consiliul Județean și comune, dar și o lipsă de autoritate a șefilor județului. Dumitru Brăneanu și prefectul Radu Cătălin Mardare ne-au explicat că primarul Gheorghe Grigoraș este rău-voitor. Că are bani în cont, dar nu vrea să le dea oamenilor. Adevărat, însă ambii au omis să spună că pînă ieri nimeni de la cele două instituții nu a călcat în comuna Izvorul Berheciului. Deși se știa că acolo, și nu numai, sînt probleme grave, că situația e tensionată. Că pot apărea tensiuni sociale. Nici după ce au venit oamenii la Bacău prima dată nu s-a dus nimeni la primarul Grigoraș. Să-l convingă să dea banii oamenilor, să-i potolească, ca lucrurile să intre în normal. Nu, șefii județului au considerat suficient un telefon. N-a fost așa. Nici luni dimineață nu au făcut nimic. Abia după-amiază au decis ca marți să trimită acolo o echipă de control. Era prea tîrziu. Scandalul reîncepuse.
Prefectul susține că, legal, nu-i poate face nimic primarului. Toată lumea se întreba ieri cum poate fi sancționat Gheorghe Grigoraș? În legea 416, a venitului minim garantat, nu se prevăd sancțiuni pentru cei care nu plătesc munca oamenilor. Există însă Legea administrației publice locale, unde se spune că primarul este reprezentantul statului în îndeplinirea legii. Iar prefectul are dreptul să-l dea în judecată pe acel primar care încalcă legea și chiar să ceară suspendarea lui. Iar, pentru ce s-a întîmplat acolo, cei îndrituiți ar trebui să ia atitudine. Nu putem să nu ne gîndim la promptitudinea cu care Prefectura din Bacău a verificat vara trecută activitatea primarului din Slănic Moldova, acuzat de unele abuzuri. Rapiditatea cu care s-a trimis la București un proiect de hotărîre de Guvern pentru schimbarea edilului din Slănic. Atunci s-a putut.
Ieri ne-am convins încă o dată și de inerția care i-a cuprins pe cei aflați la cîrma județului. Țăranii din Izvorul Berheciului au cerut la ora 8.00 să stea de vorbă cu președintele Lupu și prefectul Mardare. Pînă la ora 11.00 nici unul dintre ei n-a coborît. Neculai Lupu era plecat, prefectul a spus că n-a știut că țăranii sînt jos, iar Dumitru Brăneanu a explicat că „aceasta nu e o prioritate”. Dar ce mai contează cîteva zeci de suflete care care au stat o noapte în frig!
Lasă un răspuns