ȘTEFAN RADU
Finalul de săptămînă a fost marcat de o serie de întîlniri intra – și interpartide menite să asigure electoratul de intențiile serioase și elegante ale liderilor politici pentru perioada imediat următoare. La Bacău, șefii PSD, PD și PNL au promis înăbușirea oricărei tendințe polemice pînă la referendumul din 19 octombrie, la București, umaniștii au primit ordin de la domnul Voiculescu să ignore adversarii antipatici și să-și concentreze muniția doar asupra fenomenelor sociale negative, iar la PRM pînă și Vadim Tudor pare să se fi temperat. Parcă am fi într-o altă lume! E drept, o lume serioasă, politicoasă (pînă la plictiseală), însă o lume a aparențelor.
Vineri seara, la Centrul „George Apostu” – fosta casă de oaspeți a lui Ceaușescu – liberalul Valeriu Stoica și-a lansat o carte: „Provocări liberale”. Sînt provocări doar la nivel ideatic. În spațiul generos, cîndva gîndit pentru un dictator, s-a vorbit despre libertatea individuală și responsabilitatea față de națiunea din care faci parte. De față erau personaje și persoane importante de prin toate partidele. Au zîmbit, s-au pupat reciproc și au cumpărat volumul pentru a obține un autograf de la autor.
Fiecare își studiază viitorii competitori și adversari (distincția a fost făcută de domnul Tăriceanu), abținîndu-și cu greu replicile tăioase. Eu personal nu cred că va urma un an electoral elegant. Acum, în culisele partidelor se fac sondaje de opinie, se studiază profilurile potențialilor contracandidați și se pregătesc dosarele destinate presei. Se fac alianțe, se sapă tranșee și se verifică armamentul din dotare. Lideri care pînă mai ieri nici nu se salutau pe stradă s-au trezit acum în aceeași barcă. „Bine că nu am ajuns în același partid” – remarca unul dintre liberalii importanți care promitea că ei vor lăsa deoparte orice divergență și vor acționa împreună cu noii camarazi. Țărăniștii caută un culoar pentru a reveni în atenția publicului (șansele fiind minime), iar cei de la PUR nu se arată pregătiți pentru o luptă directă cu PSD, marele prieten sedus și abandonat. Deocamdată se fac simpozioane, seminarii cu tinerii și lansări de carte. După cum remarca domnul Tăriceanu, alegătorii constată CÎTE s-au făcut în Bacău (străzi curate și asfaltate, fațade de bloc renovate etc.), însă nu întreabă CUM s-au făcut aceste lucruri, cu CE BANI și pentru buzunarele cui. Aici cred eu că se află cheia pentru viitoarele alegeri. Cu ea se poate deschide o cutie a Pandorei plină de surprize neplăcute pentru una sau alta dintre formațiunile aflate în competiție sau adversitate, dacă e să păstrăm distincția făcută de oaspetele bucureștean.
Lasă un răspuns