Ovidiu PAULIUC
Perioada preelectorală începe să scoată la lumină scandalurile, iar cel mai apropiat de noi este, cu siguranță, cel legat de Corneliu Iacobov și situația Rafinăriilor Rafo și Dărmănești, unde este acționar. Afacerile sale au cam fost răscolite în ultimele zile, iar miresmele care s-au degajat au învăluit și Partidul Social Democrat, pavăza afaceristului. Adică, același partid pe care Iacobov îl finanțează substanțial, mai ales în campaniile electorale. Să se lepede oare PSD de unul dintre stîlpii săi financiari? S-ar putea ajunge și la concluzia asta dacă întoarcem pe toate părțile declarațiile recente ale lui Adrian Năstase, care spune, printre altele, că Iacobov trebuie să clarifice acuzațiile ce i se aduc în legătură cu afacerile lui. Și asta doar după ce oamenii de imagine ai lui Iacobov i-au aranjat acestuia trei apariții televizate în ultimele cîteva zile. Ceea ce înseamnă că nici măcar Adrian Năstase nu a fost convins de tiradele de bun capitalist ale lui Iacobov în fața națiunii.
Din cîte îmi amintesc, este prima oară cînd Adrian Năstase evocă, nu tocmai favorabil, afacerile de la Rafo și Dărmănești, ceea ce ar putea confirma speculații mai vechi referitoare la căderea în dizgrație a lui Iacobov. Mazilirea lui Iacobov ar însemna însă și un atac la adresa întregului grup de prieteni de la Bacău, care îi reunește, în primul rînd, pe Sechelariu și pe Hrebenciuc, dar și toată trupa locală de trepăduși din jurul lor. Hrebenciuc pare dedicat PSD-ului, știe toate jocurile, are influență mare și se mulează pe situații. Pe Sechelariu l-a luat însă gura pe dinainte și a spus, la un moment dat, că își oferă serviciile politice cui dă mai mult. Ceea ce îi confirmă înclinația în primul rînd spre afaceri și sporirea influenței. Ulterior, oamenii săi au încercat să dreagă busuiocul, prin comunicate în care primarul își afirmă loialitatea față de Adrian Năstase și PSD, dar impresia că primarul nu urmărește în nici un caz satisfacții ideologice a rămas evidentă.
Nici Hrebenciuc și nici Sechelariu nu au exprimat, pînă acum, nici o opinie legată de acuzațiile împotriva lui Iacobov, iar ele ar putea părea previzibile, din moment ce toți trei sînt prieteni apropiați. Dacă însă Năstase și-a luat mîna de pe patronul Rafo, atunci opiniile celor doi ar trebui chibzuite îndelung, pentru că vor cîntări greu în evoluțiile lor viitoare în ochii premierului și în partid. De altfel, nici Năstase nu a făcut pînă acum prea multe comentarii legate de subiect, dar iscarea unui control în catastifele lui Iacobov, lucru care nu s-a mai întîmplat pînă acum și care în mod cert are gir de sus, arată că președintele PSD ar avea multe de spus și ar fi foarte posibil să le spună pînă cînd începe forfota alegerilor. Dacă Năstase va emite totuși o opinie tranșantă în defavoarea lui Iacobov, va fi foarte interesant de urmărit pozițiile lui Hrebenciuc și Sechelariu, care vor fi astfel vizați indirect, primul mai mult decît ultimul. Practic, ei ar trebui să aleagă între avantajele nenumărate de pe urma protecției PSD și prietenia de o viață care îi leagă de Iacobov. Nu ar fi însă exclus ca Iacobov să nu pățească nimic sau să aibă o soartă simililară cu a lui Mihăilescu, Puwak sau Beuran, care doar au fost trași puțin la umbră, dar sînt foarte activi în jurul puterii.
PSD ar pierde mulți bani de pe urma lui Iacobov și, prin renunțarea la el, ar miza pe mai multă credibilitate în ochii electoratului. Cît despre bani, și-au consolidat pozițiile destui baroni în cei trei ani de guvernare PSD care să suplinească pierderile. Deunăzi, Miki Șpagă Mihăilescu anunța deja cîștigarea alegerilor viitoare, ceea ce înseamnă ori că frauda este deja gîndită, ori că finanțele campaniei electorale sînt deja asigurate. Cît despre credibilitate, am fi naivi să credem că mazilirea lui Iacobov ar da o lovitură însemnată corupției guvernate de PSD. O breșă în interiorul partidului s-ar produce totuși, dar mai importantă ar fi o breșă între oamenii PSD care își desfășoară o bună parte a afacerilor la umbră și care își spală banii lipind afișe cu Iliescu și Năstase pe toate gardurile.
Lasă un răspuns