Ștefan RADU
Săptămîna aceasta, Bacăul este centrul spiritual internațional pentru viitorul diasporei românești. Aici se vor întîlni elevi din 19 țări care se vor întrece în cadrul Concursului de Limbă și Literatură Română „Mihai Eminescu”. Nu atît premiile – modeste – puse în joc sînt importante. Mult mai încărcate de semnificații sînt întîlnirile dintre acești adolescenți veniți din toate colțurile lumii, de acolo unde comunitățile de români sînt numeroase și graiul strămoșilor este păstrat ca zestre sfîntă pentru generațiile ce vor urma.
Într-o săptămînă în care lupta electorală va căpăta accente acute, iar în culisele partidelor se vor negocia ultimele aranjamente pentru ce va fi după alegeri, a scrie despre un concurs școlar pare a fi un demers rupt de realitate. Cu toate acestea, reacția autorităților față de eveniment – care depășește granițele interesului comun – mă obligă să constat – iarăși – că sîntem maeștri în ratarea oportunităților. Am discutat cu organizatorii Concursului Internațional. Se zbat cu disperare să salveze nu numai imaginea urbei noastre, dar și a țării. Formal, responsabil pentru buna desfășurare a manifestării este (și) Ministerul Educației. În fapt, doar Inspectoratul Școlar Bacău – ca instituție subordonată – a pus osul la treabă. Fondurile alocate nu pot fi comparate nici cu cheltuielile electorale din cea mai amărîtă comună. Sponsorii se lasă greu convinși, avînd – mulți dintre ei – obligații financiare pe la diferite partide. Doar Prefectura a sărit în ajutorul profesorilor, sesizînd că este în joc chiar imaginea municipiului. Elevi și profesori din 18 țări (nu doar din Europa) vor fi găzduiți, o săptămînă, la Bacău. Pentru mulți dintre ei, acesta este primul contact cu țara de unde provin strămoșii lor. Nu am găsit pe lista celor implicați în organizare Ministerul de Externe. Probabil, mult mai importantă pentru ministrul Geoană este lupta cu Băsescu. Faptul că cei mai tineri reprezentanți ai diasporei române se întîlnesc într-un oraș de provincie nu a sensibilizat funcționărimea care mimează diplomația pe malurile Dîmboviței. Nici Ministerul Integrării Europene nu a crezut de cuviință să acorde atenție Concursului Internațional „Mihai Eminescu”… De ce? Pentru că nu conștientizăm cît de importante sînt comunitățile de români din străinătate. Activitatea de lobby a diplomației românești eșuează lamentabil de cele mai multe ori deoarece nu s-a realizat o bună comunicare cu „România de dincolo”. Iar tinerii ce vor fi prezenți la Bacău sînt viitorii lideri ai diasporei. A-i ignora astăzi înseamnă a pierde aliații de mîine.
Singurii care se zbat sînt profesorii, directorii de școli, diriginții. Uneori pe lîngă lege, s-au strîns fonduri de la părinți pentru a se asigura condiții cît mai bune pentru delegațiile străine. Fiind ultima săptămînă de campanie electorală, acești copii vor asista la un spectacol absolut inedit despre care vor avea ce povesti la întoarcerea în țările de domiciliu: afaceri oneroase, injurii, dosare despre familiile candidaților, minciuni, promisiuni aiuritoare, amenințări și cerșetorie politică, afișe rupte, afișe imense, gălăgie inutilă și poezie deloc… Sper să mă înșel. Poate întîlnirea cu Eminescu va fi de neuitat pentru oaspeții urbei încă a lui Bacovia…
Lasă un răspuns