Ștefan RADU
Chestiunea cu „Unde-i lege nu-i tocmeală!” era valabilă, pasămite, pe vremea lui Vodă Țepeș. Astăzi, în România, totul „se aranjează”. Noi nu rezolvăm problemele, „ne descurcăm”, iar cînd ar trebui să ne informăm în legătură cu un demers la autorități, preferăm să găsim pe cineva care „să pună o vorbă bună”. Legea este perfectă doar pe hîrtie; în practică, vom citi regulile pe dungă pentru a găsi portița care să ne permită un avantaj față de fraierii care sînt corecți. Ieri, cînd am aflat despre panarama de la Comănești, cu „brazii pentru persoane importante de la București”, am realizat – încă o dată – că trăim într-o societate de rîsul-plînsul Europei. O fîța în uniformă plătită din banii călătorilor, responsabilă cu ceea ce se întîmplă la vagonul de bagaje, era convinsă că apelurile ei pe mobil către șmecherii din București (despre care nu vom afla vreodată cine sînt!) vor schimba regulile și că furtul grosolan se va transforma în acțiune legală. Arbori de aproape o trei sute de milioane de lei la prețul pieței din Capitală erau pregătiți pentru cine știe ce notabilități cu pile în județul Bacău. Oare asemenea oameni nu-și pot permite să plătească un brad de Crăciun? De ce se dedau la asemenea potlogării? Simplu: pentru că așa au fost obișnuiți. Ca și activiștii de partid de altădată (poate provin din asemenea familii), s-au învățat să primească de-a moaca, din furat, cam tot ce au nevoie prin casă. Se găsesc întotdeauna cîțiva derbedei care jefuiesc pentru asemenea boși caracterizați de nesimțire. Fraierii care-și pun pielea la saramură sînt singurii care cad în capcana legii. Pentru a se da bine pe lîngă unul sau altul dintre mai-marii zilei, există nenorociți care consideră legea o simplă tocmeală cu autoritățile. Cînd ajung să tragă ponoasele, este prea tîrziu…
Furtul de brazi de la Comănești se va mușamaliza, ceferista va plăti o amendă, polițiștii vor fi felicitați printre dinți, însă la prima eroare se vor trezi transferați la Sigetul Marmației, iar adevărații borfași, cei care trebuiau să primească brazii furați, vor comanda alt transport, poate de la Suceava sau de la Mehedinți. Ei „se descurcă”, infractorii „aranjează” cu anchetatorii o pedeapsă mai mică pentru că „o persoană importantă” (nu contează cine) „va pune o vorbă bună” unde trebuie…
Orice regulă este anulată prin tocmeală. Președintele țării poate candida, chiar dacă legea nu o permite, „independent pe listele unui partid” (știți voi care…), un senator celebru, de sărbători, își plimbă nevasta și servitorii prin India, plata făcîndu-se din bani publici, stagiul militar continuă să fie obligatoriu chiar dacă la referendumul pentru Constituție s-a votat contrariul, contractele pentru tipărirea voturilor s-au distribuit fără licitațiile obligatorii doar pentru fraieri și lista ar putea continua. Cei aflați la cîrma țării sau a unei comunități locale par, de cele mai multe ori, sîcîiți de lege. Consideră că li se cuvine totul. Această atitudine le este alimentată pe toate canalele. Iată o situație banală: mai toate oficialitățile și patronii importanți din oraș primesc gratuit invitații la teatru, la concerte. Am discutat, în urmă cu vreun an, cu directorul unei asemenea instituții. I-am sugerat să ofere bilete gratuite elevilor merituoși sau pensionarilor care nu-și permit o asemenea cheltuială. În schimb, invitațiile la lojă să coste trei-patru milioane de lei pentru fiecare notabilitate, deoarece sînt oameni cu potență economică și au datoria de a sprijini cultura, nu de a profita de ea. Așa ar fi într-o societate unde sistemul de valori și reguli s-ar înscrie în coordonate normale. Deocamdată, însă, Poliția este nevoită să confiște brazi furați pentru a satisface mofturile „unor persoane importante de la București” – după cum afirma ceferista furioasă…
Lasă un răspuns