Eduard ADAM
Cluburile de fotbal și-au încheiat la sfîrșitul acestei veri transferurile de jucători. Tot cam pe-atunci au început alte transferuri. Cele ale politicienilor. Mișcările se anunță la fel de tensionate și cu mize la fel de mari. E drept, de această dată în joc nu mai sînt banii. Cel puțin, nu pe față. Acum e în joc altceva. Un „ceva” care la noi, la români, trebuie să recunoaștem, tot cam pe-acolo duce: funcțiile în partide sau într-o instituție publică. Pentru că, nu-i așa, un loc eligibil pe liste te propulsează pe un scaun călduț. Nu contează că tu ai început ca democrat mandatul trecut și alegerile viitoare te prind pe listele social democraților. Nu mai contează doctrina de partid, pentru că mulți dintre membri nici n-o cunosc. Nu contează că faci mare brînză sau nu pentru cei care te-au ales, niște avantaje tot vei avea după patru ani de mandat. Important este să fii pe liste. Ale unui partid sau ale altuia.
Frămîntările au început mai întîi la București. Imediat ce liderii Partidului Umanist Român (PUR) au rupt alianța cu Partidul Social Democrat (PSD) a început nebunia. Mai ales că liberalii și democrații și-au unit la scurt timp forțele cu scopul declarat de a-i da deoparte pe comuniștii cu față umană. Unda cutremurului central a fost resimțită și în teritoriu. De curînd, un grup de vreo 50 de pesediști, sătui să mai cînte pe-o singură voce în patidul-stat, au cerut „azil” la Partidul Național Liberal. Primarul, viceprimarul și alți 50 de concetățeni din Lipova au trecut în barca acestui partid. Că sezonul transferurilor politicienilor e abia la început a dovedit-o, ieri, și Ionel Floroiu, consilier local în Bacău. Acesta a anunțat oficial că a ieșit din Partidul Democrat. N-a spus unde se duce. Deocamdată. Așteaptă, probabil, oferte tentante. Să-i spună vreun partid sau altul „Hai la noi, că n-o să pierzi!”. Oferta n-o să fie motivată musai de valoarea lui ca politician, ci pentru că acesta ar putea aduce niște informații importante din tabăra adversă. Să nu uităm de cazul Cozmin Gușă care, odată ieșit din partid, „a dat pe gușă” ce și cum se pregătea în tabăra social democraților.
Aici apar două probleme. Nu-i un capăt de lume dacă membrul unui partid pleacă la o altă formațiune. Dacă simte că una dintre convingerile lui se bate cap în cap cu cele ale partidului, poate pleca. O motivație decentă a gestului politicianului respectiv rezolvă simplu problema. S-a întîmplat și în țări cu o democrație autentică, de ce nu s-ar întîmpla și la noi?! Numai că la noi, la români, transferurile politicienilor nu au niciodată loc la mijloc de mandat. Cu excepția lui Ioan Andone, fostul subprefect de Bacău, care a trecut acum un an de la țărăniști la liberali, n-am auzit vreun alt om politic să facă pasul în afara perioadei „clasice” de transferuri. Politicienii noștri pleacă doar înainte de alegeri sau imediat după încheierea scrutinului. Totul se face strategic. Dacă partidul în care ești membru a pierdut osul de ros, e foarte simplu: treci în barca celor de la putere. Sau, dacă abia a început campania și simți că scaunul se clatină, cel mai simplu este să spui «adio» celor care te-au făcut om și să-ți încerci norocul cu cei pe care-i simți potențiali învingători.
Exact așa stau lucrurile în clasa politică de la noi, chiar dacă aleșilor noștri nu le place să recunoască. Ionel Floroiu a afirmat public că s-ar dori candidatul PD la funcția de primar al orașului Bacău. Numai că opțiunea partidului din care a făcut pînă ieri parte a fost alta. Urmarea?! Ionel Floroiu a părăsit barca PD. Am convingerea că acesta e doar începutul. Că vor urma și alte gesturi similare. Că fricțiunile din partide, atunci cînd se vor stabili viitorii candidați pe liste, vor duce la veritabile scandaluri. Politicienii noștri nu vor face rabat de la nimic pentru a mai prinde încă un mandat. Nu contează cu ce preț, nu contează pe cine vor trebui să trădeze și, mai ales, nu contează ce culoare va avea haina lor politică. Important este postul și osul. A mai rămas ceva? Ah, da, alegătorii! Ei nu contează decît o dată la patru ani. La vot.
Lasă un răspuns