Ovidiu PAULIUC
Eminența cenușie a PSD, cel puțin la tras sfori în materie de liste de partid și manipulare electorală, numit aici Viorel Hrebenciuc, a anunțat că PSD a cîștigat deja alegerile. La fel, Dan Matei Agathon, acest palmier bătut de vînturi, nu scapă nici o ocazie să anunțe victoria în alegerile de anul viitor. Ca să nu mai vorbim că aceeași atitudine este afișată cu și mai multă infatuare de pesediștii din cel mai european oraș de la confluența Siretului cu Bistrița. Dacă nu v-a ajuns încă la urechi modul în care Hrebenciuc va cîștiga alegerile, vi-l spunem noi, pentru că e remarcabil. Așadar, zice nașul, dacă PSD are 625.000 de membri, care vor și vota, și-a asigurat din start 6,25% din Parlament. Dacă membrii de partid își vor lămuri și soțul sau soția să voteze, se fac 12%. Dacă membrul mai lămurește o persoană, vor fi 18%. Dacă ia încă două, se fac 25%. Nașul ne sfătuiește să încercăm doar să ne închipuim că fiecare membru aduce nu trei, ci patru persoane, așa că se fac deja 31%. După redistribuire, asta va însemna peste 40% din Parlament, adică încă o guvernare. Un algoritm simplu, croit pentru minți simple.
Numai că s-ar putea ca cel puțin doi dintre cei patru votanți pe care fiecare membru PSD are sarcină să îi atragă la urne, să pună ștampila altundeva decît ar fi de așteptat. Indiscutabil, procentul de aproape 40% pe care alianța PNL-PD îl deține în preferințele locuitorilor municipiului Bacău este foarte bun, acum, la un an înaintea alegerilor, și probabil că i-a surprins chiar și pe unii membri ai alianței. Cifra reprezintă o foarte bună bază de plecare, iar alte voturi vor mai veni cu siguranță. Numai că nu trebuie uitat că băcăuanii și orășenii din județ, în general, au fost întotdeauna ceva mai aplicați spre liberalism, în timp ce țăranii, preocupați mai mult de munca ogorului și emisiunea Andreei Marin, se mulțumesc să fie mai superficiali și să ștampileze buletinele după cum le impune comunitatea. De aici și procentul de sub 20% al Alianței în mediul rural, unde numai o minune mai poate întoarce situația, iar la locale, doar niște candidați cunoscuți și agreați de localnici.
Sondajele ultimelor săptămîni, indiferent de cine au fost comandate și ce institut le-a realizat, arată că UDMR-ul se menține la aceleași cote tradiționale, PRM-ul se menține la cote alarmante, PSD-ul scade sensibil, alte partide nici nu mai contează, în timp ce alianța este singura formațiune care a urcat temeinic. Aceleași sondaje arată însă că masa indecișilor este foarte consistentă, de 30% din totalul electorilor, mai numeroasă ca înaintea alegerilor precedente, spre exemplu. Profilul acestora este, în general, dat de omul aflat la limita între pătura medie și cea de jos, care se străduiește să supraviețuiască, dar care în același timp ar vrea să îi fie de o sută de ori mai bine, dar se și teme să nu piardă și puținul pe care îl are. Lupta decisivă va însemna, cu siguranță, aducerea la urne a nehotărîților, de o parte sau de alta a baricadei. Alianța PNL-PD a anunțat măsuri care să-i sporească încrederea în rîndul populației de la sate, în primul rînd, dar mizează mult și pe uzura de imagine a PSD, că timp mai este destul. De cealaltă parte, PSD are avantajul că organizează alegerile și are la îndemînă o mulțime de măsuri sociale populiste pe care le-a anunțat pentru la anul. Bineînțeles, banul public va fi folosit intens în interes de partid, prin metode cu spoială de legalitate, așa cum s-a mai întîmplat și pînă acum.
Lasă un răspuns