Criză de lapte pe piața băcăuană
• laptele societății Prolabac a dispărut de pe piață după ce 95% din producție a fost dirijată spre școli • laptele băcăuan este cel mai solicitat pe piață din cauza prețului mai scăzut decît al altor firme de lactate
Aplicarea programului „Cornul și laptele” a adus Prolabac în situația de a-și reduce drastic livrările pe piața băcăuană. De cînd a debutat anul școlar, din galantarele magazinelor a dispărut aproape complet laptele produs de Prolabac. Produsul este mai solicitat de consumatori, deoarece are cel mai mic preț în comparație cu laptele furnizat de alți producători. Firma băcăuană livrează zilnic peste 40.000 de porții de lapte pentru școlarii din cinci zone ale județului. Din această cauză, Dan Butnaru, șeful biroului Marketing al Prolabac, spune că 90-95 la sută din sursa de materie primă este „înghițită” de aceste livrări pentru programul guvernamental. „Programul acesta ne solicită foarte mult, e un efort foarte mare”, apreciază Butnaru. De obicei, Prolabac livra pe piața băcăuană 2.500-3.000 de litri de lapte pe zi, iar acum doar 5-7 la sută din această cantitate mai ajunge la populație. Butnaru recunoaște că „de cînd a început programul sînt sincope”, dar nu cauzate de lipsa capacităților de producție, ci de penuria de lapte-materie primă din județ. „Tot laptele din Bacău este contractat, iar de la populație achizițiile sînt extrem de fluctuante”, spune Dan Butnaru. El precizează că, în această perioadă, „sîntem în negocieri cu patru furnizori de materie primă din județele vecine Bacăului”, necesarul de lapte suplimentar fiind de 5.000 de litri de lapte pe zi. Dificultățile în achiziția materiei prime sînt dublate de pregătirile pe care le fac furnizorii pentru a crește prețul. „Laptele are două prețuri, de iarnă și de vară. Evident, cel de iarnă este mai mare, deoarece cantitatea de lapte scade natural”, explică Dan Butnaru. În consecință, din luna octombrie, și laptele livrat pe piață de Prolabac urmează să se scumpească. Butnaru nu poate preciza cuantumul creșterii prețului, pentru că negocierile cu furnizorii nu s-au încheiat încă.
Comercianții au început să se orienteze spre furnizori din alte județe
Mulți dintre comercianții particulari au început, deja, să se orienteze către furnizorii din alte județe. În galanterele magazinelor agroalimentare din Bacău a început să apară lapte produs în fermele zootehnice din alte localități din jurul Bacăului, dar și din Sibiu, Iași sau Covasna. Majoritatea magazinelor alimentare din Bacău se aprovizionează în fiecare zi cu cîte o sută de litri de lapte. Cantitățile se dovedesc de cele mai multe ori insuficiente. După ora prînzului, puține sînt magazinele în care mai poți vedea în galantare cîteva pungi de lapte. În aceste condiții, singura soluție care le mai rămîne cumpărătorilor este să se orienteze spre producătorii particulari, însă și aceștia sînt destul de greu de găsit după amiaza în piețele agroalimentare. În plus, achiziționarea laptelui de la astfel de producători nu este lipsită de riscuri. (Florin POPESCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns