• o serie de companii internaționale, printre care grupul spaniol Iberdrola, s-au aratat interesate să participe la procesul de privatizare a Electrica Moldova
Procedura de privatizare a Societății Electrica Moldova va fi finalizată în luna septembrie a acestui an. Demersurile pentru privatizarea Filialei Electrica Moldova, societate care asigură furnizarea energiei electrice în județele din zona Moldovei, au demarat în primăvara anului trecut. Electrica Moldova a fost scoasă la privatizare în etapa a doua, alături de Electrica Oltenia, după ce în prima etapă au fost scoase la vînzare Electrica Dobrogea și Banat. Evaluarea rezultatelor financiare ale firmei a fost realizată de specialiștii consorțiului Bank of America Security, firma cîștigînd licitația organizată de Electrica pentru întocmirea diagnosticului.
Procesul de privatizare a societăților comerciale Electrica Moldova și Oltenia va fi coordonat de o comisie specială, condusă de ministrul Economiei și Comerțului. Comisia îi va avea în componență pe șeful Oficiului pentru Participațiile Statului și Privatizare în Industrie, directorul general al companiei Electrica, precum și secretari de stat din Ministerul Economiei și Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Agenția Națională pentru Protecția Mediului. O serie de companii internaționale, printre care grupul spaniol Iberdrola, s-au aratat interesate să participe la procesul de privatizare a societăților Electrica Moldova și Oltenia.
Noutatea în ce privește privatizatea Filialei Electrica Moldova constă în faptul că în primă fază nu va fi scos pachetul majoritar de acțiuni. „Se va scoate la licitație doar un pachet de 30 la sută din acțiuni. Investitorii vor putea accede la pachetul majoritar doar în condițiile în care vor îndeplini niște condiții foarte stricte, care au în vedere aport de capital. Această variantă este foarte bună, întrucît fără aport de capital nu se pot îmbunătăți serviciile”, a declarat Traian Mazilu, directorul Filalei Electrica Moldova.
Filiala Electrica Moldova are în componență sucursalele de distribuție și furnizare a energiei electrice Bacău, Suceava, Vaslui, Iași, Botoșani și Neamț. Capitalul social al societății este de peste 4 mii de miliarde de lei, iar cifra de afaceri realizată în anul 2002 a fost de aproape 7 mii de miliarde de lei. Electrica Moldova are arpximativ 1.300.000 de clienți, situîndu-se pe locul al doilea în ce privește numărul de abonați între cele opt filiale Electrica din țară, după Filiala Oltenia. Furnizorul de energie electrică din zona Moldovei vinde, anual, circa 4 milioane de MWh, situîndu-se pe locul al patrulea în topul societăților care distribuie energie electrică. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns