Proiectul de divizare a societatii Electrica Serv, care are o filiala si in Bacau, a fost publicat in Monitorul Oficial. Conform acestui plan, societatea va fi impartita in cinci divizii, una dintre acestea, Societatea Comerciala Servicii Energetice Moldova, va fi cu sediul tot in Bacau.
Intentiile autoritatilor de eficientizare, reorganizare sau privatizare a Electrica Serv dateaza din anul 2007, dar planul de divizare a companiei a fost elaborat anul trecut de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al societatii Electrica, patronatoarea Electrica Serv. Cele cinci firme care vor rezulta in urma divizarii vor avea ca obiect de activitate tot serviciile pentru electricitate si telecomunicatii.
Dintre acestea, societatea Servicii Energetice Moldova are cel mai mare capital social, dat de valoarea terenurilor, cladirilor si a imobilizarilor, care se ridica la aproape 88,5 milioane de lei. Astfel, capitalul social ajunge la aproape 91 de milioane, prin adaugarea unei sume in numerar de aproape 2.500 de lei. Societatea din Bacau este si cea mai atractiva, din acest punct de vedere, pentru ca are cea mai mare valoare in terenuri si cladiri, in special in terenurile pe care filiala Electrica Serv le are in aproape toata Moldova. Numai valoarea terenurilor ajunge la peste 70,6 milioane de lei, de aproape trei ori mai mult fata de urmatoarea clasata in acest clasament neoficial, Servicii Energetice Oltenia. Societatea din Oltenia are, insa, cea mai mare valoare a cladirilor, de aproape 22 de milioane de lei, fata de numai 15 milioane la Bacau.
Divizarea Electrica Serv este pasul de dinaintea privatizarii celor cinci noi societati rezultate. Procesul este si el asteptat de mai multi ani, iar surse din interiorul companiei spuc ca el va fi facut dupa ce misiunea Fondului Monetar International va reveni in Romania, adicva in luna iulie. Toate acestea, insa, au fost precedate de masuri de restructurare de personal, Electrica Serv disponibilizind, de la inceputul anului, cu plati compensatorii, circa 1.400 de salariati. Dar, in anii 2008 si 2009 de aici au mai plecat 1.700 de angajati. Efectivul actual a ajuns la circa 7.000 de salariati.
Electrica Serv s-a confruntat, tot in ultimii ani, cu lipsa acuta de comenzi din partea principalilor ei beneficiari, care au devenit companiile care au cumparat fostele societati de distributie a energiei electrice. In Moldova, privatizarea acestei divizii a fost facuta prin vinzarea pachetului majoritar de actiuni catre compania germana E.ON. Salariatii de la Electrica Serv au vazut, deseori, cum comenzile care pina atunci le revenea lor au fost plasate catre alte firme din domeniu, desi acestea au aveau o capacitate tehnica si tehnologica si salariati mai putini. Desele caderi de pe liniile de alimentare ale localitatilor cu energie electrica, in general foarte vechi, imbatrinite, au fost puse si pe seama lipsei de capacitate din partea E.ON de a interveni pentru reparatii. Au fost si opinii prin care se acuza intentia celor din societatile de distributie de a decapitaliza filialele Electrica Serv pentru a le cumpara, la timpul potrivit, mai ieftin.
Lasă un răspuns