• un fost subofițer MApN s-a autodenunțat la PNA că i-a dat 350 de euro Elenei Șova – Gîțu pentru repartiția unei locuințe
Reclamațiile împotriva Elenei Gîțu-Șova, fosta directoare a Serviciului de Spațiu locativ al Primăriei Bacău, au început să curgă în utlima vreme. Dacă deunăzi o femeie din Izvoare spunea că iubitul ei i-a dat Elenei Șova 400 de euro ca să primească o garsonieră pe strada Stadionului, mai nou, Neculai Punei, fost angajat al MApN, o învinuiește de același lucru. E vorba și de această dată tot de bani, pe care bărbatul susține că i-ar fi oferit directoarei ca să-i dea, în schimb, o locuință.
Înainte să ajungă la ziar, Neculai Punei a făcut o plîngere și la Parchetul Național Anticorupție (PNA). De fapt, el s-a autodenunțat cu privire la faptul că i-a dat „o atenție” de 350 de euro Elenei Șova – Gîțu, fosta directoare a Spațilui locativ al primăriei ca să obțină o repartiție. Omul, bătrîn și bolnav, spune că s-a săturat să tot umble pe drumuri de mai bine de șapte ani pentru a obține o locuință socială. Drama lui a început în 1997, dată la care a ieșit la pensie din sistemul militar. Pînă atunci, el a locuit într-o locuință de serviciu. La pensionare, legea l-a obligat pe fostul militar să predea locuința de serviciu la Garnizoană. Astfel, omul s-a trezit, la peste 60 de ani, fără casă. „Am luat cu chirie un apartament, cel în care locuiesc și acum și tot atunci am început să fac demersurile la primărie pentru a obține o locuință din fondul de stat. Consideram că merit, pentru că mi-am slujit țara cu credință atîta vreme și, în plus, eram foarte bolnav. Primul dosar pentru locuință l-am făcut în 1997. Au urmat apoi ani de audiențe, de memorii, de umilințe și de stat cu orele pe holuri. Primeam, invariabil, același răspuns: răbdare, domnu’ Punei, răbdare”, își amintește bătrînul cu ochii în lacrimi. În primăvara anului trecut, Neculai Punei a primit vestea cea bună: funcționarii primăriei i-au cerut să facă un nou dosar, întrucît cererea lui de repartiție urma să fie supusă aprobării Consiliului local.
A împrumutat banii de la CAR-ul pnesionarilor
În culmea fericirii, omul a întocmit repede un alt dosar și a început să se caute de bani pentru a o „omeni” pe cea care i-a făcut atîta bine. „Cît eram pe holuri cu dosarul, am tot auzit oamenii vorbind că o „intrare” la doamna Șova costă între 500 și 1.500 de euro sau dolari, în funcție de felul locuinței. M-am speriat, eu nu aveam de unde să fac rost de atîta amar de bani. M-am dus la CAR-ul pensionarilor și m-am împrumutat de 17 milioane de lei, pe care le-am schimbat în euro”, mai povestește bărbatul. „Cum m-a văzut cu buchetul de flori în mînă, cum am putut intra în birou. I-am lăsat pe birou, într-un plic, cele 350 de euro. M-ar bate Dumnezeu dacă aș spune că ea mi i-a cerut. Deși cunosc și cazuri de astea, în care pentru o repartiție la un apartament de la recuprări a cerut 2.000 de euro. În cazul meu, ea nu mi-a cerut bani, iar eu, după ce i-am dat, am rugat-o să mă sprijine la repartiție. Nu i-a luat atunci de pe birou, a zis că să mai am un pic de răbdare, și am plecat”, ne-a povestit Neculai Punei.
Consilierii locali i-au aprobat cererea bătrînului și peste cîteva zile a aflat că este posesorul unei locuințe. Garsoniera lui era pe la gară, iar omul s-a dus să-și vadă casa însoțit de un salariat al primăriei. „Am avut un șoc: ușa de la intrare era legată cu sîrmă peste care era pus un lacăt. Cînd am intrat, mi-a venit să vomit din cauza mirosului. În interior nu erau decît pereții, iar tavanul era găurit. În rest, luaseră totul, pînă și caloriferele, uși interioare nu existau, instalații sanitare de nici un fel. Am înțeles de la vecini că acolo au stat niște țigani care aveau datorii uriașe la întreținere și care devastaseră totul. Am încercat să stau de vorbă cu doamna Șova, să-i explic că nu-i corect să plătesc eu daunele produse de alții, și să plătesc și datoriile lor de 27 de milioane de lei la întreținere. N-am mai putut însă sta de vorbă cu ea. Așa a început din nou calvarul meu: audiențe, memorii și stat pe holuri”, susține Neculai Punei.
O garsonieră ce aștepta ca viitorul chriaș să împlinească 18 ani
De anul trecut, Neculai Punei a tot încercat să-și rezolve situația, dar totul a rămas neschimbat. El a rămas tot în apartamentul pe care îl închiriase, iar de la directoarea Șova primea același răspuns: „răbdare”. Cu timpul, a început să caute el apartamente ale primăriei rămase libere, întrebîndu-și foștii colegi care lucrează la asociațiile de proprietari. Unul dintre ei i-a spus că este un apartament liber pe Aprodu Purice, la primul etaj. Datoriile la întreținere erau ceva de speriat: 60 de milioane de lei, însă locuința nu era degradată. „Am fost la ea să-i spun de această locuință, dar mi-a zis că este încă pe rolul instanței. Spre suprinderea mea, procesul se judeca de foarte mult timp. Ajunsesem să asist la ședințe, să văd ce se întîmplă. Foștii chiriași aveau un avocat din oficiu, care tot cerea amînări, iar judecătorul le aproba fără să clipească. Am înțeles mai tîrziu că doamna judecătoare era și ea beneficiara unui apartament de la primărie pe strada Mioriței și că avea tot interesul s-o ajute pe doamna Șova, ca repartiția la locuința pe care o solicitam eu să fie direcționată către prietenii dumneaei”, a precizat Neculai Punei.
Între timp au venit alegerile, iar în perioada dintre cele două tururi de scrutin Neculai Punei a primit o adresă de la primărie prin care i se făcea cunoscut că locuința la care rîvnea este încă în litigiu la Curtea de Apel și că altă locuință în locul celei refuzate nu va putea primi.
„Doamna Șova mi-a adus banii înapoi”
Cum proprietarul de la care închiriase apartamentul începuse să-l someze să elibereze casa, bătrînul s-a dus din nou la directoarea Șova. „Se ascundea de oamenii cărora le-a luat banii și nu le-a mai dat casă, că nu credea că nu o să mai fie la putere. Și-a pus la birou un bodyguard, înalt de doi metri, iar ăla spunea la toată lumea că doamna directoare nu-i la birou, dar ea stătea acolo încuiată. Eu am așteptat-o chiar cînd venea la muncă, și i-am spus că luni mă întorc să-mi iau banii pe care i-am dat. A tot dat să-mi explice că nu se mai ocupă de locuințe și m-a sfătuit să mă duc în audiență la noul primar, ca să-i cer o garsonieră de pe strada Mioriței, care este liberă de doi ani, chiriașul fiind decedat. Am înlemnit! Adică ea avea locuința aceea de doi ani și nu o repartizase nimănui pînă atunci? Am înțeles apoi care era motivul după ce-am vorbit cu vecinii. Garsoniera fusese închiriată unui bărbat care se despărțise de soție și copii, aceștia rămăseseră în apartamentul proprietate personală, iar el a preluat cu chirie o garsonieră de la primărie. După moartea lui, de doi ani, toate cheltuielile sînt plătite la zi, de fosta familie a chiriașului, aștepînd anul ca anul viitor unul dintre copiii răposatului să facă 18 ani și să preia contractul de închiriere”, a explicat Punei. El a avut însă surpriza ca, în seara zilei de 19 iulie 2004, să se trezeasacă la ușă cu directoarea Șova, care, spune el, i-a adus cele 350 de euro pe care el i-i dăduse. „Am sunat-o să-i spun că nu pot ajunge la ea la birou, iar ea mi-a zis că mă aștepta cu banii încă de dimineață , așa că s-a oferit să vină seara, după ora 18.00, pe la mine. Așa a și fost. Pe la șapte fără un sfert a venit, a sunat la ușă, a zis că nu poate intra că se grăbește, că-i cu mașina și mi-a dat plicul cu bani. Nu pot s-o iert pentru ce mi-a făcut în toți acești ani. A tot dat case la tot felul de oameni și în special la țigani, care le-au distrus și le-au lăsat pline de datorii fără să-i tragă nimeni la răspundere. Pentru mine nu s-a găsit un colțișor. Asta a fost răsplata mea pentru atîta slujbă în folosul țării. Am fost și la PNA și m-am autodenunțat. Și la fel îi sfătuiesc pe toți cei care i-au dat bani. Că sînt atîția de care și-a bătut joc!”, a încheiat bătrînul.
Fosta directoare amenință cu judecata
Elena Șova – Gîțu și-a amintit repede despre cazul lui Nicolae Punei și repartiția cu cîntec de pe strada Gării. Ea neagă însă că ar fi pretins sau ar fi primit vreun leu de la el, și cu atît mai mult că s-ar fi dus să-i înapoieze. „Îl cunosc pe Nicolae Punei de la audiențe. A venit de nenumărate ori la domnul primar. Problema lui a rămas nerezolvată. I s-a dat acea garsonieră de la etajul zece, dar pentru că este bolnav, nu a putut să se mute în ea. El are nevoie de o locuință amplasată la parter sau la primul etaj. Oricum, i-a fost aprobată cererea pentru casă și, probabil, va primi ceva în noile blocuri de pe strada Mioriței. Nu i-am dat eu personal acea garsonieră de pe strada Gării, ci acolo a primit repartiție. Mie nu mi-a dat nici un ban domnul Punei. În ceea ce privește faptul că i-aș fi dat eu înapoi banii pe care mi i-ar fi dat el, voi avea timp suficient să rezolv această problema în instanță. Tot la fel se pune problema și în cazul celorlalte persoane care mă acuză de așa ceva”, a declarat Elena Șova. Va fi însă interesant de aflat pe ce criterii îi repartizau cei de la primărie în locuințe pe rromii fără nici un venit, care e drept aveau mulți copii, dar era lesne că nu vor avea cu ce să-și achite întreținerea și vor ajunge să aibă datorii uriașe la stat. În tot acest timp, sute de familii tinere, cu copii, care aveau și servicii, au rămas pe dinafară. (Vasile MIRON, Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns