• suprapunerea testării naționale a elevilor de clasa a VIII-a peste ultima săptămînă de școală a celorlalți elevi îi obligă pe ultimii să învețe numai după-amiaza • cum cele mai multe școli din Bacău funcționează, de obicei, în două sau chiar trei schimburi, mulți dintre elevi vor fi nevoiți să învețe în clase dezafectate, să plece în excursie sau să facă ore aplicative în natură
Debutul săptămînii viitoare va însemna, pentru elevii de clasa a VIII-a, începutul testării naționale, în timp ce, pentru ceilalți elevi, vor urma, foarte probabil, cinci zile infernale. Asta în condițiile în care aceștia vor decide să se ducă la școală. Lipsa de totală de inspirație a Ministerului Educației și Cercetării (MEC) a făcut ca testarea națională a elevilor de clasa a VIII-a să se suprapună cu ultima săptămînă de carte a celorlalți elevi și, cum în timpul examenului amintit nu are nimeni voie să intre în unitatea de învățămînt în timp ce se derulează concursul, conducerea școlilor au fost obligate să-i „exileze” pe ultimii după-amiaza. „Toți elevii din școlile care găzduiesc centre de testare vor învăța după-amiaza. Fiecare unitate de învățămînt va trebui să întocmească un orar special pentru ultima săptămînă de școală, care va ține cont atît de orarul elevilor, cît de cel al profesorilor, mulți dintre aceștia fiind solicitați la supraveghere sau la corectare”, ne-a declarat profesoara Ana Marchiș, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Cum multe școli care vor adăposti centre de testare funcționează în mod normal în două schimburi, mutarea tuturor elevilor în „schimbul doi” va crea ceva aglomerație în unitățile de învățămînt, motiv pentru care orele și pauzele vor fi scurtate, în timp ce unii elevi vor trebui să învețe în săli de clasă care, în mod obișnuit, sînt dezafectate. „Avem trei clase într-un corp de clădire care este în curtea Școlii nr. 1 și, acum, vom apela la ele. Acestea vor permite ca elevii din clasele I – IV să învețe, între orele 13,00 și 19,00, în trei schimburi”, ne-a dexclarat profesoara Mariana Gorbănescu, directorul Școlii nr. 21, fostă nr. 29. Cine nu are clase disponibile, va putea să trimită unele clase în excursie sau să efectueze unele sub forma aplicațiilor în natură ori a vizitelor la muzee.
Ocuparea claselor de către candidații la testarea națională, nu este însă, singura problemă care dă bătăi de cap directorilor de școli care vor găzdui centre de testare. Mulți profesori de limba română, matematică, istorie sau geografie vor fi solicitați ca profesori – corectori, în timp ce o serie de dascăli de alte specailități vor fi implicați în testare ca și supraveghetori. În aceste condiții, orarul din ultima săptămînă de școală va fi unul cu totul atipic. De exemplu, luni, 14 iunie, zi în care se va desfășura proba de limba română, ceilalți elevi vor face, cu precădere, ore de română, pentru a crea posibilitatea profesorilor de specailitate să se ducă, în zilele următoare, la corectare și invers. Și, ca și cum toată această schimbare de program nu ar fi fost suficientă, Școlile nr. 2 și „Alexandru cel Bun” din Bacău, care adăpostesc centre de evaluare, vor trebui să se descurce pe două fronturi, atît timp cît aici se vor amenja și secții de votare.
Potrivit calendarului stabilit de căttre MEC, pe 19 iunie, pînă la ora 12,00, trebuie afișate rezulatele testării, pentru ca, în după-amiaza aceleiași zile, să poată fi depuse eventualele contestații. Tot vineri, însă, secțiile de votare amenjate în cele două unități de învățămînt vor fi în toiul pregătirilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, ceea ce ar putea duce la aglomerări „sensibile” ale zonelor în cauză. Inspectorul general adjunct Ana Marchiș a respins, însă, această varinată. „Nu cred că cele două activități se pot încurca una pe alta, atît timp cît sînt spații diferite, pentru care există intrări separate”, a spus oficialul. Cît privește corectarea contestațiilor, aceasta este prevăzută pentru zilele de 20 și 21 iulie, dar la sediul Inspectoratului Școlar din județul Brașov. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns