Sala „Ateneu” a găzduit, ieri, festivitatea de premiere a cîștigătorilor Olimpiadei naționale de limbi clasice. Un eveniment care a tras cortina peste cea de-a XVI-a ediție a concursului amintit și care a consfințit oficial postura de vedete ale elevilor băcăuani. De altfel, membrii comisiei naționale nu s-au sfiit să recunoască public, în timpul festivității de premiere, acest lucru. La fel cum universitarul Cezar Tabarcea jr., președintele comisiei naționale de concurs, nu a ezitat să aducă în discuție, în cadrul aceleiași festivități de premiere, și faptul că, în premieră absolută pentru „naționalele” de limbi clasice, un concurent a fost eliminat din concurs. Interesant este că acesta este elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia, dar se pare că aceasta nu l-a împiedicat să păcătuiască în Săptămîna Mare. „Un concurs nu înseamnă numai teza în sine, ci și respectarea regulilor de la început pînă la sfîrșit. Elevii trebuie să înțeleagă că acestea trebuie respectate, chiar dacă, la prima vedere, acestea nu sînt înțelese. Pe de altă parte, cei care au spus că subiectele au fost mult prea dificile trebuie să conștientizeze că a fost vorba, totuși, de o olimpiadă națională, unde subiectele au un anumit standard. Altfel, un concurs dominat, la limba latină, de elevii băcăuani, dar asta nu înseamnă că ceilalți laureați sînt mai puțin merituoși. O mențiune în plus pentru elevii premianți la clasa a XI-a, unde subiectele au fost ceva mai speciale”, a declarat profesorul Cezar Tabarcea.
„Regina balului” a fost Irina Vasilachi (Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”), care, alături de buzoianca Maria Constanda și sătmăreanul Ciprian Pop, a triumfat în întrecerea rezervată elevilor din anul trei de liceu, pentru ca unul dintre cele două premii doi acordate la clasa a XI-a să-i revină Ancăi Călugăru, tot de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. În plus, Irina a devenit, în urma unui baraj extrem de dur, unul dintre reprezentanții României la Olimpiada internațională de profil de la Arpino (Italia) și a primit premiul „Anghel Saligny” acordat de conducerea Colegiului Tehnic cu același nume pentru cel mai bine clasat elev băcăuan. Va urma, mai mult ca sigur, premiul „Cataramă”.
Seria succeselor băcăuane a fost completată cu alte două premii doi cucerite de Silvia Arvinte (clasa a X-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”) și Cristina Giugariu (clasa a XII-a, „Vrănceanu”). De altfel, acestea au fost primele în topul concurenților de la clasele respective și numai niscaiva prevederi ale baremului de coretare le-au barat drumul spre premiul întîi, care nu s-a acordat. Gazdele nu s-au oprit aici și au ținut să mai păstreze la Bacău și alte trei mențiuni și un premiu special, cucerite de Diana Ilie (IX, „Vrănceanu”), Sînziana Munteanu (IX, Liceul „Spiru Haret” Moinești), Laura Lazăr (IX, „Vrănceanu”) și Iuliana Butucaru (X, „Vrănceanu”). Cît privește concursul de limbă greacă veche, acesta a fost dominat de elevii de la Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoșani, care și-au adjudecat două dintre cele trei premii întîi acordate. Al treilea premiu întîi s-a dus la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, în timp ce, la clasa a XII-a, nu s-a acordat premiul întîi. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns