Totul a început acum cîțiva ani, cînd Anca, cea care a inițiat proiectul la „Vrănceanu”, a fost cu foștii ei colegi în vizită, de Sfîntul Nicolae, la un cămin de bătrîni. Pentru a le face o mică bucurie gazdelor, fiecare copil a dus cadou un colac și o portocală. Deși la prima vedere micile cadouri par nesemnificative, ele au adus multă bucurie în inimile celor care le-au primit. Ajunsă la liceu, ea s-a gîndit că ar putea continua vizitele la bătrîni sau copii. Anul acesta, cu ajutorul colegilor din liceu și al profesorilor, ea a continuat tradiția începută în școala generală și continuată și la liceu timp de trei ani, de cînd a început clasa a IX-a.
S-a hotărît ca darurile să fie primite anul acesta de către copiii săraci care sînt în îngrijirea cantinei aparținînd bisericii Sfîntul Gheorghe. Cadoruile au fost cumpărate din banii strînși atît de la elevii colegiului, cît și de la profesorii care au fost foarte săritori, ajutîndu-i pe elevi. Cea care a venit cu ideea de a merge la copiii aflați sub ocrotirea acestei biserici a fost doamna profesoară de religie Gavriliu Veronica, care îi cunoaște pe acești copii și pe profesorii de religie ai acestora. Deși moșul trebuia să vină vineri seara, pentru acești copii el a venit o zi mai devreme, din cauza programului încărcat al celor care au inițiat acțiunea.
Joi după-amiază, elevii vrănceni care au dorit să fie printre cei care înmînează cadourile s-au adunat în fața bisericii Sfîntul Gheorghe. Alături de ei au fost și profesorii care i-au susținut. Copiii au venit și ei pe rînd, însoțiți de profesorii lor. După ce preotul a ținut o scurtă cuvîntare, urmată de o scurtă rugăciune, cei mici au primit cadourile așteptate. Biscuiți, ciocolată, multe alte dulciuri și mănuși ar părea nesemnificative pentru alți tineri, însă bucuria făcută copiilor nu are termen de comparație. Un băiețel, mai mic decît plasa cu dulciuri primită, a exclamat plin de bucurie: „Ce bine, uite am primit și ciocolată, acum am și mănuși…”. Doamna profesoară Gavriliu, cea care a fost în fiecare an alături de elevi, consideră toată activitatea ca fiind „un lucru de inimă”. Deoarece a putut vorbi mai mult cu cei mici și cu profesorii lor, ne-a dezvăluit cîtă bucurie a fost în sufletele lor. După ce au plecat cei mici spre casele lor, în coloane de cîte doi și sub îndrumarea atentă a profesoarelor, vrăncenii au rămas să facă un mic schimb de impresii. Toți au promis că vor respecta tradiția și vor face și anul viitor cadouri celor mai puțin norocoși. (Roxana SOLOMON)
Lasă un răspuns