– aproape jumătate dintre elevii care s-au calificat la olimpiadele naționale s-au întors cu rezultate notabile după concurs
Ramona IONESCU
Peste 20 de elevi, din cei aproximativ 50 de olimpici ai Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, care au participat la olimpiadele naționale, s-au întors acasă victorioși. Per total, elevii colegiului băcăuan au câștigat trei medalii de aur, două de argint, trei de bronz și restul mențiuni. „Sunt rezultate care reprezintă Colegiul Național «Gheorghe Vrănceanu» la olimpiadele din acest an”, a declarat prof. Gabriel Andrei, directorul Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”. Elevii care s-au întors cu rezultate s-au adunat în laboratorul de fizică al liceului și, împreună cu profesorii îndrumători, au vorbit deschis despre experiența de la naționale. George Umbrărescu (clasa a IX-a A), Georgiana Marin (clasa a X-a C) și Teodora Costea (clasa a XI-a) au participat la olimpiada de chimie, care s-a desfășurat la Piatra Neamț, și s-au întors cu mențiuni. „M-am clasat între primii șapte și am obținut mențiune. Pentru rezultatul obținut, voi merge la toamnă într-o tabără de chimie organizată la Deva”, a declarat Teodora. În aceeași tabără va merge și Georgiana Marin, care s-a clasat între primii 15 la categoria sa de vârstă. „A fost o competiție grea. La practică a fost cel mai greu, iar timpul foarte scurt și m-a tras în jos. Sper ca la anul să obțin rezultate mai bune”, a spus Teodora.
Aur și argint la mate
Profesorul Lucian Lazăr spune că la olimpiada națională de matematică a participat cu cinci elevi și a avut emoții pentru fiecare în parte: Raluca Dărăuță (clasa a IX-a), Ciprian Știrbu (clasa a X-a), Iustina Grosu (clasa a IX-a), Iustin Sârbu (clasa a X-a) și Vlad Popa (clasa a X-a). Aurul a fost câștigat de Ciprian, iar alte trei medalii de argint le-au revenit Ralucăi, Iustinei și lui Iustin, premiile și distincțiile fiind date de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) și de Societatea de Științe Matematice din România. „Faptul că au luat la clasa a X-a aceste premii îi ajută să ocupe un loc important în ierahia olimpicilor. Aducând locuri noi, viitoarele competiții vor fi mai ușoare, pentru că elimină astfel concurența”, a declarat prof. Lucian Lazăr.
O nouă serie de olimpici formați de profesorul Florin Curbăt
Fizica „s-a jucat” la Satu Mare, la această competiție participând patru elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Este vorba despre Iustin Țibu (clasa a VI-a), Răzvan Rățoi (clasa a VI-a), Cristina Popa (clasa a IX-a) și Teodora Negoiță (clasa a X-a). „Mare parte dintre copii sunt la început și, participând la aceste competiții, capătă experiență. Nivelul de pregătire este unul stabil, iar elevii mei au satisfacția că la una dintre competiții au ieșit în fața unei colege care s-a clasat pe locul patru pe țară”, a declarat profesorul de fizică Florin Curbăt. În aceeași echipă a lucrat și prof. Valentin Gârțu, iar împreună au scos rezultate bune cu elevii. Cristina Popa a luat la fizică o mențiune specială și spune că proba practică a încurcat-o cel mai mult. „După două ore de măsurători am mers în altă sală și m-a încurcat schimbarea asta. Se întâmplă să mai uiți pe drum măsurătorile, iar dacă vrei să revii nu o mai poți face. În trei ore de concurs am avut de rezolvat două probleme, însă la fiecare trebuia să facem zece determinări”, a declarat Cristina Popa. Colegul ei, Răzvan Rățoi, este abia în clasa a VI-a și spune că l-a atras de mic fizica pentru că vroia să știe cum se mișcă lucrurile. „Nu există loc de interpretări și sunt aspecte legate și de matematică”, a spus Răzvan.
deferlari a zis
http://www.deferlari.ro/2013/04/olimpiadele-nationale-in-sinteza.html