Elevii clasei a XI-a F de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău l-au descoperit, la 340 de ani de la naștere, pe Dimitrie Cantemir altfel decât este el predat în manualele școlare. Mai exact, l-au descoperit, cu fascinație chiar, ca „savant de dimensiune europeană”, iar aceasta grație profesorului Anca-Mihaela Pașcu, inițiatoarea unui proiect derulat zilele trecute la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în incinta Facultății de Litere, având ca scop analiza operei și personalității cantemiriene din perspective multiple.
Manifestarea „Cantemir 340”, la care au participat cu lucrări bine întemeiate elevii de la „Vrănceanu”, a fost deschisă, astfel, prin discursuri la temă susținute de profesorii Anton Coșa, muzeograf totodată, și Adrian Jicu, lector la Facultatea de Litere a Universității, cel din urmă prezentându-l pe Cantemir-umanistul, după ce predecesorul lui a vorbit publicului despre Cantemir-cărturarul. Elevii, la rândul lor, dar și colegii lor studenți și-au prezentat lucrările proprii pe temă, subiectele atinse fiind cât se poate de pertinente. A fost zugrăvit, astfel, Dimitire Cantemir – „primul român european”, s-au expus elementele de modernitate din opera savantului, s-au clasificat concepte precum cel de „istorie ieroglifică” și s-au identificat, în cadrul unor studii de caz, particularitățile discursului cantemirian în „Istoria ieroglifică”.
Manifestarea s-a finalizat printr-o masă rotundă, una a dezbaterilor, concluziilor și proiectării unor activități similare în viitorul apropiat.
Partener de bază al proiectului a fost Clubul Interact Bacău.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns