• pentru a le da și elevilor cei mai săraci posibilitatea să învețe o meserie, ISJ a propus înființarea a cinci școli de arte și meserii în zona de est a județului • toate specializările propuse sînt în domeniul agricol
În județul Bacău ar putea fi înființate, începînd din anul școlar următor, cinci noi școli de arte și meserii. Deschiderea acestora a fost propusă de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău în planul de școlarizare înaintat spre aprobare Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului. „Cele cinci noi școli de arte și meserii au fost propuse să se înființeze în zonele rurale în care nu există astfel de unități de învățămînt. Motivația înființării acestor școli o reprezintă faptul că, pentru elevi, este mai rentabil să facă școală aproape de casă”, a preciza Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct al ISJ Bacău. Localitățile în care ar urma să se înființeze, din anul școlar 2004-2005, școli de arte și meserii sînt: Oncești, Găiceana, Glăvănești, Stănișești, și Pîncești.
Toate cele cinci școli de arte și meserii sînt situate în zona de est a județului, unde nivelul de trai al țăranilor este atît de scăzut, încît foarte puțini părinți își permit să-și trimită copiii la școală în orașe. Pentru că și zona pe raza cărora își vor desfășura activitatea este o zonă preponderent agricolă, toate cele cinci școli vor propune pentru anul următor specializări agricole.
În județul Bacău funcționează, în prezent, 53 de școli de arte și meserii. Toate acestea au fost înființate în cursul anului trecut, o dată cu desființarea școlilor profesionale. 20 dintre cele 53 de școli sînt la orașe, iar restul la țară. La școlile de arte și meserii care își desfășoară activitatea în prezent, profilul industrial este dominant, acesta fiind urmat de servicii, agricultură și abia în cele din urmă construcțiile.
Cel puțin în primul an de funcționare, școlile de arte și meserii din județul Bacău nu au fost foarte atractive pentru elevi. Pentru admiterea din vara anului trecut, Inspectoratul Școlar Bacău a scos la concurs nu mai puțin de 5.820 de locuri, dintre care, în toamnă, doar 4.427 de locuri au fost ocupate de elevi. Cît privește propunerile înaintate pentru anul școlar următor, acestea au în vedere înființarea a 172 de clase la școlile de arte și meserii, față de 164, care au fost propuse anul trecut.
Rezultatele obținute de elevii școlilor de arte și meserii, modul în care specializările propuse răspund solicitărilor agenților economici și eficiența acestora vor fi analizate, în zilele care urmează, de o comisie de la Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. Începînd de astăzi, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, Maria Stoea, inspector în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, Csaba Molnar, de la ISJ Brașov, și Ion Ionescu, inspector de la ISJ Prahova, se vor afla în școlile de arte și meserii din județ pentru a urmări nivelul de pregătire al elevilor de la școlile în care elevii învață o meserie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns