• „în sfîrșit, un mare cîștig pentru minoritatea românească din țara noastră”, a afirmat Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean
Elevii români din Ghimeș, localitate în care predomină populația maghiară, vor putea învăța din acest an școlar în limba maternă chiar la ei în comună, fără să mai trebuiască să pargurcă zilnic kilometri întregi pînă într-o localitate învecinată. Acest proiect s-a concretizat ieri, la ședința Consiliului Județean.
Discuțiile au pornit de la propunerea de a trece un imobil din comuna Ghimeș, care aparține Consiliului Județean, la primăria din localitate cu scopul ca aici să funcționeze din septembrie o clasă de grădiniță și una de clasa I, cu predare în limba română. Înainte să se treacă la vot, Ana Marchiș, consilier județean și inspector școlar general adjunct, le-a cerut colegilor să fie de acord cu transferul, pentru că, astfel, s-ar face un pas important. „Eu susțin acest demers. Din 1992, elevii români din Ghimeș trebuie să străbată cîte 3 – 4 kilometri zilnic pînă la Tărhăuși. S-au făcut cereri la Inspectoratul Școlar și din acest an se vor putea înființa acolo o clasă de grădiniță și una pentru elevii de clasa I. Noi am vrea să deschidem în Ghimeș și un centru de documentare și informare, dar avem semnale că vom primi și fond de carte pentru înființarea unei biblioteci românești”, a explicat Ana Marchiș.
Pentru ca elevii români din Ghimeș să învețe în limba națională chiar la ei acasă s-au făcut pînă acum demersuri importante. Asociația Comunitară Românească a făcut demersuri pe lîngă Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, iar un memoriu i-a fost înaintat chiar și președintelui Ion Iliescu. Subiectul nu le este străin nici șefilor județului. Prefectul Radu Cătălin Mardare și Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct, vor merge azi în comuna Ghimeș tot pentru a vedea cum se vor putea înființa clasele pentru elevii români. „În sfîrșit, un mare cîștig pentru minoritatea românească din țara noastră”, a afirmat Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, după ce consilierii județeni au votat ca imobilul Ghimeș în care a funcționat înainte un centru pentru handicapați să treacă la primărie, urmînd să devină școală cu predare în limba română. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns