Avocatul Poporului sesizează autoritățile cu privire la încălcarea dreptului la educație. Părinții elevilor care fac naveta și care nu și-au primit banii înapoi de luni bune sunt hotărâți să dechidă acțiuni în instanță.
Cătălina CHIFU
Mădălina ROTARU
Avocatul Poporului a trimis Guvernului, Ministerului Educației, Camerei Deputaților și Senatului un raport special privind decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
Raportul conține sesizările venite din mai multe județe privind încălcarea dreptului și accesului la educație și problemele prin care trec mii de familii din țară care sunt nevoite să suporte din buzunarul propriu milioane de lei vechi lunar pentru transportul copiilor la școală, deși aceste cheltuieli ar trebui decontate de Ministerul Educației. Avocatul Poporului atenționează în document asupra riscului major de abandon școlar în cazul în care aceste deficiențe nu se remediază. „Din cazuistica instituției Avocatul Poporului a reieșit existența unor disfuncționalități majore în asigurarea decontării cheltuielilor de transport în acest caz, ceea ce afectează însuși dreptul copiilor și al tinerilor la educație” – se arată în raport.
„Nedecontarea abonamentelor elevilor care frecventează unități de învățământ în altă localitate decât cea de domiciliu constituie o încălcare a dreptului la educație, iar prin acest raport special se aduce în atenția factorilor de decizie situația creată și li se solicită punerea de acord asupra unei modalități de decontare în timp util a acestor abonamente astfel încât, pe viitor, elevii să nu mai fie puși în situația de a lipsi de la orele de curs” – precizează Romeo Busuioc, expert Avocatul Poporului la Biroul Teritorial Bacău. Instituția a cuprins în raport și o serie de propuneri de modificare a legislației și recomandări pentru descurajarea firmelor de transport care obișnuiesc să crească tarifele nejustificat. „Din analiza efectuată de Ministerul Educației privind tarifele practicate de operatorii de transport rutier, având ca referință luna martie 2013, a reieșit că, pentru zone kilometrice similare, acești operatori practică tarife diferențiate.
Pe rutele de transport pe care există concurență sau transport feroviar, prețurile practicate pentru abonamente sunt rezonabile, dar pe cele mai multe trasee se află un singur operator de transport rutier întrucât, în urma licitațiilor organizate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și de consiliile județene a fost desemnat, pentru un traseu, un singur câștigător. Responsabilii Ministerului Educației au subliniat că, deși sumele necesare pentru transportul elevilor se decontează de la bugetul de stat prin bugetul acestui minister, acesta nu are niciun mijloc legal pentru a stopa creșterea tarifelor și, în general, pentru a controla operatorii de transport. Rezolvarea, pentru viitor, a problemei banilor pentru transportul elevilor poate presupune instituirea unei „burse de transport” în sumă fixă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creșterii tarifelor de către firmele de transport pe considerentul că Ministerul Educației este obligat să deconteze abonamentele copiilor indiferent cât costă” – recomandă Avocatul Poporului.
Declarații contradictorii de la reprezentanții învățământului băcăuan
Problema decontării transportului elevilor la nivelul județul Bacău este privită diferit de factorii de decizie din învățământ. Astfel, în timp ce conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău susține că banii au început să „curgă” și că lucrurile au început „să se miște”, neputând însă da date și cifre concrete, reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ susțin nu doar că problema este acută, dar și că se prefigurează ceva acționări în instanță.
Reprezentanții ISJ susțin că, în urma unei videoconferințe la care au participat toți factorii centrali și locali responsabili, s-au aprobat niște bani, un procent din aceștia fiind deja trimiși către unitățile administrativ-teritoriale. Ei recunosc însă că nu s-au acoperit cheltuielile încă sută la sută, dar s-a dat drumul la bani. De asemenea, va mai exista în viitor o tranșă de bani care va fi alocată pentru decontarea cheltuielilor cu transportul elevilor, dar se așteaptă rectificarea bugetului de stat.
O viziune mult mai sumbră o are însă reprezentantul Sindicatului Liber din Învățământ Bacău (SLI), Manole Chiriac. El susține inclusiv posibilitatea unor „jocuri politice” făcute la nivel central, prin care banii să fie alocați diferențiat pe județe, în funcție de culoarea politică a autorităților. „Nu-mi pot explica ce se întâmplă cu aceste fonduri, când există o lege clară. Ceea ce știu cu siguranță – ne-a declarat liderul SLI Bacău – este că există încă multe școli în județ la care decontul s-a oprit la nivelul lunii octombrie 2012.
La întâlnirea cu autoritățile centrale, s-a pus problema deblocării a treizeci milioane lei pentru începerea decontărilor, bani ce ar fi trebuit să acopere cheltuielile cu naveta școlarilor pentru tot trimestrul IV 2012. Ce s-a întâmplat cu acești bani? Nimeni nu spune nimic”. Un argument pentru întărirea celor declarate și a conștientizării problemei este, spune reprezentantul SLI Bacău, faptul că „la nivelul județului Bacău sunt redactate deja numeroase cereri de acționare în instanță prin care părinții elevilor navetiști solicită recuperarea banilor”.
ana a zis
Bine ca se baga in fundul parlamentarilor o groaza de bani in masini, telefoane, laptopuri, cazare, sedii , secretare, deplasari in strainatate…etc.