La CAEx s-a lansat ieri Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă, prin care emisiile de dioxid de carbon trebuie să scadă în oraș cu 20% până în 2020. Acesta va sta la baza strategiei și proiectelor viitoare pe care municipiul Bacău le va atrage pentru creșterea calității mediului. La eveniment au participat autoritățile locale și reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în acest domeniu.
La Centrul de Afaceri și Expoziții (CAEx) „Mircea Cancicov” a avut loc ieri lansarea proiectului „Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă” (PAED). Acesta urmărește reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20% până în anul 2020 în oraș.
La eveniment au participat reprezentanți ai municipalității băcăuane, în frunte cu viceprimarul Vasile Tescaru, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Bacău (ADL), Liviu Scarlat, consilieri locali și reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în acest domeniu. ”Primăria Bacău se implică în tot ceea ce înseamnă reducerea costurilor de energie, în primul rând prin reducerea costurilor la încălzire, prin reducerea costurilor din trafic pentru autovehiculele care vor circula în Bacău, datorită modernizărilor ce se vor face în oraș – a declarat viceprimarul Vasile Tescaru. Mă refer la șoseaua de centură, podurile Mărgineni și Letea, pasajul subteran, străzile Miorița, Milcov, I.L. Caragiale sau Ștefan cel Mare. Toate acestea vor face din municipiul Bacău unul economic și de aici încolo toate vor veni de la sine”.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, municipiul Bacău a aderat la Convenția Primarilor, prin care orașele semnatare își iau angajamentul să elaboreze un inventar de bază privind emisiile și, pornind de la acesta, un plan local de acțiune. Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă se va concretiza într-un document în care vor fi implicate toate organizațiile din municipiul Bacău cu impact în ceea ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon. ”Astăzi dăm drumul proiectului intitulat PAED, ce va inventaria pe suprafața municipiului toți indicatorii și factorii care duc la poluare și totodată va avea ca finalitate un raport prin care municipalitatea va descrie exact și își va asuma modalitățile prin care se va face scăderea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie – a declarat Liviu Scarlat, directorul ADL Bacău. Termenul de implementare este de opt luni”. Proiectul va oferi la final soluții pentru combaterea poluării, cu minimum 20%. Primăria lucrează în cadrul acestuia împreună cu ADL Bacău și un consultant. Valoarea proiectului este de circa 10.000 de euro.
PAED este în strânsă legătură cu alte proiecte inițiate de municipalitatea băcăuană, cum ar fi investițiile de la CET Bacău, în infrastructura din oraș sau în amenajarea de noi spații verzi. El va sta la baza viitoarelor proiecte pe care Primăria Bacău le va iniția pentru creșterea calității mediului în oraș.
Claudiu TĂNĂSESCU
stroe a zis
CET si-a luat angajamentul ca in iarna 2013 nu va mai folosi decit gaz metan; vad ca si in iarna asta poluarea de la CET e greu de suportat; am scapat de AMURCO, sosea de centura vom avea in citiva ani, dar trebuie sa se rezolve si cu CET-ul….