Lansarea celei de a doua editii a „Enciclopediei judetului Bacau” a prilejuit, miercuri, 3 decembrie, intilnirea autorilor cu o parte dintre cei care se regasesc in articolele ei, dar si cu un numar mare de invitati si de reprezentanti ai unor institutii si organizatii bacauane, precum si cu ziaristii. Lansarea a avut loc in sala „Ateneu”, la o manifestare care a fost deschisa si moderata de coordonatorul lucrarii, economistul Emilian Drehuta.
Cu peste 330 de articole noi si cu peste 160 de pagini in plus, editia a doua a „Enciclopediei” este o lucrare substantiala. „Sa facem, mai intii, cantitativ diferenta intre prima si a doua editie – a spus criticul, istoricul literar si publicistul Constantin Calin, la inceputul prezentarii pe care a facut-o acestei editii. Sa observam vizual diferenta, dar sa remarcam si reechilibrarea fiselor pe care le gasim in a doua editie si aparitia de noi categorii, absolut obligatorii intr-o lucrare care se doreste reprezentativa pentru ceea ce este judetul Bacau. Dintre articolele cartii mai sint destule absente, insa o enciclopedie se scrie in timp, or intre prima si a doua editie a acestei enciclopedii n-a trecut decit un an si jumatate. O asemenea lucrare are nevoie de permanenta reeditare, de echilibrare si de supunerea ei principiului valoric, pentru a se retine numai ceea ce este cu adevarat reprezentativ. Si pentru judetul Bacau, dar si pentru cei sau cele care apar in lucrare”.
Noua editie, scrisa de 28 de autori, aparuta la Editura Agora cu sprijinul Organizatiei Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, a fost structurata in doua parti distincte. Prima este o prezentare generala a judetului Bacau, „Judetul Bacau – istorie si actualitate”, in care regasim monografiile tuturor localitatilor si a celor mai importante intreprinderi, institutii si organizatii. In cea de a doua, regasim judetul Bacau evocat printr-un veritabil dictionar de schite biografice ale personalitatilor considerate reprezentative. „Autorii Enciclopediei – scrie, in postfata, Emilian Drehuta – spera ca datele istorice si statistice cuprinse sa constituie o baza de documentare despre potentialul demografic, economic, social si cultural al localitatilor din judet, care au dat oameni destoinici in cele mai diverse domenii, asa cum rezulta din numeroasele biografii cuprinse in lucrare”.
Lucrarea a fost apreciata ca o realizare, o carte necesara in toate bibliotecile, publice sau personale. „Cu o bibliografie consistenta – a mai apreciat Constantin Calin -, Enciclopedia te scuteste de a te mai duce la dictionare. Este o carte de capatii, o lucrare a unui grup de autori, o «instanta» care are caderea de a hotari cine reprezinta judetul Bacau. Ea trebuie citita, consultata, in intregul ei: adica o editie nu o exclude pe cealalta, pentru ca principiul valorizarii actioneaza si asupra uneia si a celeilalte. Asa trebuie judecata aceasta lucrare complexa, de care aveam cu totii nevoie”.
Despre aceasta editie au mai vorbit profesorii Ioan Mitrea si Ioan Danila. De asemenea, asistenta a tinut un moment de reculegere in memoria unuia dintre autorii cartii, Alexandru Artimon, plecat la cele vesnice de curind.
Lasă un răspuns