Pentru elevii de clasa a XII-a nu mai există timp liber, ci doar studiu. Printre teme, teze, pregătiri pentru bac și admitere adolescenții nu își mai văd capul. Cei mai mulți dintre ei învață noaptea, pînă la ore tîrzii, își storc creierii pînă adorm cu capul pe masă. Ca să reziste unui asemenea stres și ca să poată face față, ei recurg la energizante care să îi mențină cît de cît în formă. Ziua unui elev de clasa a XII-a începe obligatoriu cu o cafea. Tare și amară, îi ajută să stea treji la cele șase-șapte ore de curs. La prînz, o altă cafea ca să îi ajute să își țină ochii deschiși la pregătire, iar seara încă o cafea ca să poată învăța măcar jumătate din ceea ce trebuie pentru a doua zi.
Totuși, numai cu cafea nimeni nu rezistă. Cantitățile industriale de cofeină trebuie și ele completate. Există energizantele de tot felul, care, băute și ele, te fac să nu ai stare, te împing să faci ceva pentru a-ți consuma energia. Dacă unii beau aceste energizante pentru a rezista o noapte în discotecă, cei cu „bacu” le iau pentru a rezista o noapte de învățat. Cofeina ne ajută să avem ceva energie, să uităm că mai trebuie să mai și dormim. Însă, nu ne ajută să memorăm, să învățăm, să pricepem ceea ce memorăm. Pentru asta, elevii recurg la tot felul de medicamente care să ajute și să hrănească creierul.
În top sînt lecitina, spirulina, metanat-ul și alte pastile cu diferite indicații. Deoarece în această perioadă organismul consumă imens de multă energie și este slăbit, trebuie să îl hrăniți cu suplimente de calciu, magneziu, zinc și vitamine, ca să nu vă treziți că dați în anemie sau lipsă de calciu.
Din toate părțile se strigă : „Învățați! Aveți bac, aveți admitere! Învățați!”. Atît de multe sînt obiectele care trebuie să fie pe lista priorităților noastre, încît stres-ul la care sîntem supuși este peste limita admisă. La un moment dat, simți cum clachezi, cum nu mai poți să reții nici măcar o dată, nici măcar un nume de domnitor și în nici un caz nu mai poți să comentezi niște versuri din Eminescu. Ca asta să nu se întîmple, e nevoie ca organismul și mintea să fie odihnite. Dar cum să îți permiți luxul acesta? Atunci, nu ai altă soluție decît să te îndopi cu medicamente antistres. Cele mai sănătoase sînt cele cu cît mai puține chimicale, adică pe bază de plante, care se găsesc la farmaciile naturiste. Organismul ne e cît de cît hrănit, stres-ul să spunem că se diminuează, mintea ne e mai limpede și mai liniștită.
Stai și privești șirul de ani din cartea de istorie, sau acel lung șir de munți din manualul de geografie. Te înfiori. Cum să reușești să îi înveți pe toți? Ți se pare imposibil ca un om să rețină atîtea date. Dar tu trebuie să faci asta. Și atunci, adaugi la lista de suplimente și medicamente, stimulentele pentru creier. Lecitina este cel mai bun mijloc de a învăța repede. Hrănește creierul și îi ușurează activitatea de memorare. Oare cît de sănătos este pentru organismul nostru să se îndoape cu atîtea pastile, cu atîtea energizante? Știe cineva? Pentru a afla am vorbit cu un medic de specialitate. „Efectul troficelor cerebrale se instalează numai în cazul unui consum pe o perioadă cu cel puțin șase luni înaintea unor examene. Cantitatea de medicamente cum sînt Piracetamul, Piritinolul sau Lecitina nu trebuie să fie însă gigantă, ci în doze medii. Consumul lor în cantități foarte mari și fără evaluarea pacientului de către un psiholog sau un medic psihiatru are efect contrariu: instalează o stare de irascibilitate, insomnie, diminuarea puterii de concentrare și oboseală. Din acest motiv, persoana surmenată tinde să mărească doza de energizante, iar starea de epuizare se accentuează. Cele mai surmenate în perioada examenelor sînt de obicei fetele, și asta pentru că ele țin și cure de slăbire, iar o hrană dezechilibrată afectează negativ activitatea cerebrală. Tratamentul cu trofice cerebrale trebuie să fie un adjuvant, dar de bază sînt alimentația bogată în calorii, odihna și dozarea efortului intelectual”, vă sfătuiește medicul psihiatru Camelia Hriban. Și senzația că înainte de examen nu mai știi nimic are o explicație medicală. „Frica pe care o simți înainte de un examen, cum că tot ce ai învățat ai uitat, este și ea un răspuns al creierului. Ea este simțită chiar și de elevii și studenții care au aprofundat serios materia. În efortul de a-ți aminti tot odată, creierul nu poate da răspunsurile la toate întrebările odată. În timpul examenului, însă, atunci cînd te concentrezi numai pe cîteva subiecte, vei vedea că memoria nu-ți mai joacă feste și îți vei aminti noțiunile învățate”, a mai spus doctorița Hriban.
Umblînd prin licee, am întrebat și cîțiva elevi despre modul lor de a-și ajuta organismul să învețe mai mult. „Eu iau spirulină. Am auzit că e bună. Am de învățat foarte mult, mai ales la istorie, unde trebuie să memorez zeci de date. Spirulina mă ajută să memorez mai mult și mai bine. Din cîte știu, nu are nici un efect advers”, spune Ioana Zglimbea. „Cea mai super e lecitina. Înveți și fără să vrei. În jumătate de oră reușești să memorezi o pagină întreagă, asta dacă ai de învățat pe de rost”, ne-a pus Radu Ioan. „Ca să reușesc să fac față la cît am de învățat, trebuie să stau să învăț pînă tîrziu. Nu cred că m-am mai culcat înainte de ora două dimineața în ultima vreme. Ca să rezist pînă la ora aia, mă îndop cu Coca-cola, care are cofeină, dar și cu energizante, căci nu îmi place cafeaua. Chiar și așa, tot simt că uneori mi se închid ochii”, spune Elena Viziteu.
Mai sînt însă multe alte medicamente, recomandate sau nu de medici, pastile care suplimentează organismul cu tot felul de chestii care sînt menite să ne ajute și să ne facă să trecem cu brio peste examenele ce vin. (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns