Societatea E.ON Gaz Distributie a înregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 1,531 de milioane de lei si un EBIT (venituri inainte de dobinzi si taxe) ajustat de 73 de milioane de lei, cu 29 de milioane mai putin decit în 2007. Tot anul trecut – a anuntat directorul general al societatii, Marc-Daniel Buck – venitul net înregistrat valora 65 de milioane de lei, cu 22 de milioane sub valoarea venitului net înregistrat în anul precedent.
„Aceasta situatie – a precizat directorul general – se datoreaza separarii activitatilor companiei la 1 iulie 2007, proces prin care activitatile de furnizare au fost transferate catre compania nou creata, E.ON Gaz Romania, si, totodata, cresterii costurilor operationale, în special prin aplicarea masurilor de reducere a pierderilor de gaze si a celor de îmbunatatire a sigurantei retelei de distributie. Pentru acest an, cifrele vor creste, datorita cresterii volumului de gaz funizat, dar venitul net nu va spori dupa asteptari, pentru ca nu a crescut si pretul gazului, cum credeam”. În 2008, cifra de afaceri a companiei va fi mai mare, datorita cresterii volumului gazelor distribuite si a tarifelor, iar EBIT ajustat pentru 2008 va fi si el mai mare decit cel din anul precedent datorita îmbunatatirilor operationale.
Jocul pe o piata tot mai aglomerata
Compania intentioneaza sa-si mentina pozitia importanta pe piata gazelor naturale din România. Pentru a atinge acest obiectiv, E.ON Gaz Distributie pregateste pentru anii urmatori investitii substantiale în reabilitarea sistemului de distributie si în echipamente, în scopul îmbunatatirii sigurantei tehnice pentru clienti si angajati. De asemenea, va fi implementata o structura organizationala competitiva, pentru a face fata provocarilor de pe piata liberalizata a gazelor naturale. Asa cum am informat, deja, Marc-Daniel Buck a anuntat, la Tirgu Mures, inceperea procesului de restructurare de personal, prin care numarul salariatilor va scadea cu circa 30%, de la 7.950 de persoane in prezent la 5.550 pina in anul 2010. „Pentru 2009 – a mai spus Bruck – vrem aceleasi standarde de calitate ca in tot grupul. Vrem sa fim un jucator important pe piata gazului, prin imbunatatirea sigurantei tehnice pentru clienti si angajati, prin reducerea pasilor de acces la retea al clientilor. Sa organizam o structura competitiva pe o piata tot mai aglomerata”.
Incalzirea vremii ingheata conturile gazistilor
E.ON Gaz Distributie va pompa in cele circa 18.000 de kilometri de retele pe care le are, in 2008, 3,7 miliarde mc de gaz. Este o crestere, fata de 2007, care a fost un an foarte calduros, in care nu s-a consumat prea mult. Dar fata de 2005 este o scadere, pentru ca in acel an s-au consumat peste 4 miliarde mc. Scaderea volumului de gaz datorita restructurarii industriei romanesti si a tehnologiilor mai eficiente este un alt motiv al scaderii consumului. „In 2007 s-au cerut 3,6 miliarde mc, iar in perspectiva – a apreciat Marc-Daniel Buck – nu exista un potential mare de crestere. Volumele se vor mentine, cu mici variatii datorate vremii, la casnici si se stabilizeaza, iar pentru casnici sint 1,5 miliarde de mc”.
Lasă un răspuns