Compania E.ON Gaz Romania a prezentat, miercuri, 7 august, la Tirgu Mures, noul sistem de facturare a consumului de gaze naturale – noua modalitate de citire a consumului si de emitere a facturilor , pe care il va aplica din aceasta luna pentru toti clientii sai, inclusiv pentru cei din judetul Bacau. Prezentarea a fost facuta de Frank Hajdinjak, presedintele Consiliului de Administratiei al companiei, de Virgil Metea, directorul general al acesteia, de Ligia Medrea, directorul pentru Dezvoltare Corporatista, si de Franciska Zsigmond, director de Relatii Publice si Comunicare la E.ON Gaz Romania.
„Compania E.ON Gaz Romania – a spus Frank Hajdinjak – a efectuat trecerea la facturarea noua a consumului de gaze naturale (dupa continutul de energie al acestora si nu dupa volumul consumat) in conformitate cu standardele europene in vigoare si cu legislatia romaneasca. Noua modalitate de facturare a consumului tine acum cont de calitatea gazului, mai precis de compozitia chimica a acestuia, determinata de sursa de provenienta a lui”. Masurarea consumului de gaze naturale în unitati de energie si facturarea contravalorii acestuia în functie de continutul energetic se practica in mod curent în tarile Uniunii Europene. De la 1 iulie, tot în conformitate cu standardele europene, si în România s-a efectuat trecerea la masurarea gazelor naturale în unitati de energie si la tarifarea acestora în functie de continutul energetic. Masura se aplica pentru toti operatorii din industria gazelor naturale (producatori, transportatori, distribuitori si furnizori). Astfel, facturarea se face, acum, în lei pe megawatt-ora (MWh).
Platesti calitatea gazului consumat
Oficialii E.ON Gaz Romania stiu ca noul sistem de facturare poate trezi nedumeriri sau chiar suspiciuni in rindul consumatorilor, in special din rindul populatiei, mai ales daca valoarea facturii noi va fi ceva mai mare decit valoarea de pe factura veche. „In medie, trecerea de la sistemul de facturare bazat pe volum, la sistemul de facturare bazat pe energie nu are nicio influenta asupra facturii – a precizat presedintele companiei. Individual, insa, schimbarea poate avea un efect. Prin comparatie cu vechiul sistem de facturare în functie de volumul de gaze naturale consumate, consumatorii care se situeaza în zone cu un continut energetic mai mare al gazelor naturale vor plati putin mai mult, iar consumatorii situati în zone unde gazele naturale au un continut de energie mai mic vor plati ceva mai putin pentru acelasi volum de gaze consumate”. E.ON Gaz acopera 166 dintre cele 321 de zone din Romania unde calitatea gazelor este omogena si constanta. Zonele nu se suprapub perfect peste impartirea teritorial administrativa pe judete. „Avantajul noului sistem de facturare pentru consumatori – a mai precizat Frank Hajdinjak – este ca vor plati, acum, cantitatea exacta de energie pe care au consumat-o si nu doar volumul de gaze naturale consumate, indiferent de continutul energetic al acestora”. Optimizarea procesului de citire a consumului si de emitere a facturilor va conduce si ea la reducerea posibilitatii aparitiei unor erori, precum si la evitarea aparitiei aglomeratiilor la casierii. In plus, se poate face compararea mai eficienta a costurilor legate de diverse solutii de incalzire.
Citirea contorului se face pe etape
Din luna aprilie 2008, E.ON Gaz România a implementat o noua modalitate de citire a consumului si de emitere a facturilor la gazele naturale: citirea si emiterea etapizata, adica în zile diferite ale lunii de la un consumator la altul. Citirea consumului si emiterea facturilor la gazele naturale se efectua în aceeasi perioada, respectiv la sfirsitul fiecarei luni, pentru toti cei 1,3 milioane de clienti ai companiei. Din cauza volumului mare de informatii care trebuie procesate, într-o perioada de timp relativ scurta, sistemul este uneori supraîncarcat. De asemenea, pentru ca facturile ajung la consumatori simultan, se poate întimpla ca, în zilele imediat urmatoare distribuirii facturilor, sa se formeze aglomeratii la casieriile companiei. Pentru a elimina astfel de situatii citirea consumului si emiterea facturilor la gazele naturale se face în mai multe etape, prin împartirea clientilor în trei grupuri, în functie de zonele unde acestia locuiesc. Pentru fiecare grup în parte, citirea contoarelor se va face pe parcursul unei saptamini din luna, citirea fiind urmata de emiterea facturii de consum. Consumatorii vor primi, ca si pina acum, o singura factura reprezentind consumul de gaze naturale aferent a 30 de zile calendaristice, dar datele de emitere, scadenta si distribuire a facturilor vor fi diferite pe zone. Avantajele citirii si facturarii etapizate constau în reducerea posibilitatii aparitiei unor erori generate de volumul mare de date procesate într-un timp foarte scurt, precum si la evitarea aparitiei aglomeratiilor la casierii. Pentru un client, de exemplu, citirea consumului de gaze naturale se va face în data de 3 a fiecarei luni, pe tot parcursul anului. În consecinta, factura va cuprinde consumul de gaze naturale din data de 3 a lunii în curs, pina în data de 2 a lunii urmatoare. Pentru alt client, citirea contorului se va face în data de 14 a fiecarei luni, pe tot parcursul anului. În consecinta, factura va cuprinde consumul de gaze naturale din data de 14 a lunii în curs, pina în data de 13 a lunii urmatoare. În acest fel, facturile ambilor clienti vor cuprinde consumul de gaze naturale pentru intervale de timp similare (30 de zile), dar cu date calendaristice de emitere, respectiv de scadenta, diferite.
Aspupra noii modalitati de facturare a consumului vom reveni cu amanunte.
Anonim a zis
sunteti neseriosi