• un fost angajat al serviciului de aprovizionare de la această societate a reușit să păcălească două firme din Onești, două din Iași și una din Tulcea
A lucra la un serviciu de aprovizionare într-o întreprindere credibilă înseamnă a-ți face relații serioase. Depinde însă cum le folosești și în ce scop. În această adevărată ispită a căzut Adrian Iulian Aurodica, angajat al S.C. Carom S.A. Onești care a profitat de poziția pe care o avea pentru a încerca să își acopere niște datorii mai vechi, prin înșelăciune, fals în acte oficiale și uz de fals. În acest scenariu el a implicat două firme din Onești, două din Iași și una din Tulcea. Este vorba despre sute de milioane de lei care, în cele din urmă, au fost „compensate” cu benzină procesată la Carom Onești. Faptele fac obiectul unui dosar penal judecat la Onești, cu toate că Adrian Aurodica este deținut la Penitenciarul din Botoșani.
„Afaceri” cu ventile și racorduri P.S.I.
Portrivit rechizitoriului din dosar, fostul angajat al Serviciului Aprovizionare de la S.C. Carom S.A., Aurodica Iulian, „s-a lansat în afaceri oneroase, pe cont propriu, din care a rămas dator cu o sumă însemnată, pentru acoperirea căreia a comis infracțiuni”. Totul a început la Iași unde l-a cunoscut pe Grigoraș Dulman, administratorul S.C. Elipsa S.R.L. Întîlnirea celor doi a avut drept rezultat încheierea unei afaceri prin care oneșteanul s-a obligat să vîndă, prin intermediul unei firme agreate de el, mărfuri ale societății ieșene, în valoare de 312 milioane de lei. Era vorba despre robineți, ventile și racorduri P.S.I., pe care Aurodica spera să le livreze la Carom Onești. Însă aceste planuri nu s-au materializat și, conform dosarului de urmărire penală, „el a dat mărfurile altor persoane, fără a mai primi bani. Totuși, el a avut de la S.C. Elipsa S.R.L. două facturi în alb, dintre care una a fost anulată ulterior, lucru care, probabil, i-a dat un plus de siguranță”. Însă timpul a trecut și partenerul de afaceri Dulman, sătul de promisiuni deșarte, a făcut presiuni pentru a-și recupera banii. Forțat de împrejurări, lui Iulian Aurodica i-a venit o nouă idee: achitarea datoriei cu benzină procesată la S.C. Carom S.A., adică de la întreprinderea unde lucra. Neavînd încotro, administratorul firmei din Iași a fost de acord și a găsit un cumpărător pentru benzină, la S.C. Panthers S.R.L Iași.
Benzină mînărită și acte incomplete
Pentru realizarea nou plan, Aurodica Iavea nevoie de alte relații, pe care le-a găsit în cele din urmă la S.C. Selteco S.R.L. Onești, o firmă care efectua diverse lucrări la Carom și care, din lipsă de lichidități, era plătită în sistem barter, adică în produse petroliere. De la Onești au plecat către Iași produse petroliere în valoare de 344 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, S.C. Selteco a livrat benzină, întocmind facturi și avize de însoțire a mărfii după dictarea inculpatului Aurodica. Acesta a însoțit autocisternele pînă la intrarea în municipiul Iași, unde l-a așteptat Dulman. Acolo i-a predat doar nota de greutate și certificatul de calitate, reținînd facturile și spunînd că îi va preda ulterior una sigură, completă. Acceptînd această situație, Dulman a emis o factură prin societatea sa către S.C. Panthers S.R.L. Iași, care a efectuat plata integrală a mărfii primite. O parte din bani a fost oprită în contul datoriei oneșteanului, iar restul a ajuns la Selteco S.R.L”. Numai că, în loc de 344 milioane de lei, Selteco a încasat 173 de milioane de lei. Pentru Dulman, lucrurile păreau finalizate. Exista, totuși, o problemă: lipsa actelor de contabilitate, adică a documentelor de intrare în societate a produselor petroliere. Dulman a luat iar legătura cu Iulian Aurodica, somîndu-l să-i dea actele. Dar oneșteanul era pregătit și de data aceasta, datorită unui complex de împrejurări, care l-a făcut să intre ilegal în posesia actelor unei alte societăți cu care colabora.
Povestea unui accident și a unei mape salvatoare
„Inculpatul efectuase intermedieri de vînzare-cumpărare și pentru S.C. Multi Electronic S.R.L. din Tulcea, unde au existat discuții pentru angajarea lui, se precizează în rechizitoriu. Pe raza județului Argeș, autoturismul Multi Electronic S.R.L., condus de Aurodica, a fost implicat într-un accident. În aceste împrejurări, o mapă cu acte și cu ștampila societății a ajuns la el, care nu a mai recunoscut acest lucru”. Conducerea S.C. Multi Electronic S.R.L. Tulcea s-a văzut nevoită să publice în presă pierderea lor și să le declare nule. Dar acestea nu l-au împiedicat pe oneștean să se folosească de ele pentru a-și acoperi ilegalitățile comise pînă atunci.
Cu noile acte asupra lui, Aurodica i-a dat lui Dulman facturile care acopereau combustibilul intrat în firma din Iași, iar la furnizor a trecut societatea din Tulcea. Apoi, el a semnat în fals și a aplicat ștampila găsită în mapă. Mai mult, Aurodica a întocmit, tot în fals, și alte 12 chitanțe fiscale care trebuiau să ateste că S.C. Multi Electronic S.R.L. ar fi primit bani de la S.C. Elipsa S.R.L. Iași, adică de la societatea lui Dulman.
Și, pentru ca întreg lanțul de inegalități să se închidă, Aurodica Iulian și-a adus aminte că este în posesia a două facturi în alb pe care le-a primit de la Dulman la început, odată cu livrarea vanelor, robineților și furtunelor P.S.I. Cum una dintre ele fusese anulată, el a completat-o pe cea de-a doua, astfel că, din actele falsificate reieșea că mărfurile de mai sus au ajuns la cumpărătorul S.C. Multi Electronic, semnînd în același timp și de primire. Pentru moment, lucrurile păreau aranjate, numai că societatea oneșteană care livrase benzina procesată la Carom nu primise decît o parte din bani și, nereușind recuperarea restului din datorie, s-a adresat justiției. Și astfel s-a încheiat pentru o perioadă cariera escrocului oneștean, care se află acum în arestul Penitenciarului Botoșani și care va trebui să dea socoteală pentru faptele comise. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns