Am fost acum două săptămâni la un curs sustinut de Agentia Natională Antidrog (ANA). A fost punctul care m-a convins că vânzarea „etnobotanicelor” se face cu acordul si binecuvântarea autoritătilor.
De ce spun asta? Pentru simplul motiv că la nivelul conducerii ANA nu există nici o preocupare deosebită legată de consumul de substante cu proprietăti psihoactive, numite, popular, etnobotanice. ANA e mai preocupată de consumul de heroină, cocaină, ecstasy sau canabis. Să ne întelegem: există consumatori de droguri ilegale, majoritatea în Bucuresti. Dar, raportat la numărul celor care consumă si au devenit dependenti de „etnobotanice”, numărul celor aflati pe „ilegale” este nesemnificativ.
Cei de la ANA sustin că nu pot face prea multe împotriva comertului cu „legale” pentru că acestea îsi schimbă formula foarte des, pe măsură ce lista cu substante interzise se modifica. Devine foarte greu si costisitor să creezi markere pentru fiecare substantă nouă si să determini dacă este sau nu periculoasă pentru consumul uman.
Cei de la Agentia Natională Antidrog s-au plâns si că închiderea magazinelor decisă prin metode administrative (ex: lipsa caselor de marcat, încălcarea normelor PSI, etc) a mutat comertul pe Internet. Desi, dacă stăm bine să ne gândim, comertul cu prafuri pe Internet există încă dinaintea deschiderii magazinelor si, în plus, Internetul este mediul cel mai usor de supravegheat. Dacă vreti detalii, o să le dau într-un articol separat.
O altă problemă pe care am identificat-o este lipsa de informatii referitoare la consum si efectele drogurilor „legale”. Statisticile ANA se bazează pe câtiva indicatori: numărul celor care sunt admisi la tratament, numarul celor care au un consum problematic, procentul consumatorilor în populatia generală, numărul de decese provocate de droguri si numărul celor care s-au îmbolnăvit din cauza drogurilor.
Ei, bine, dacă în cazul opiaceelor naturale ori sintetice sau a canabisului ori cocainei există date cit de cit concrete, în cazul etnobotanicelor, cel putin doi indicatori sunt afectati din cauza specificitătii acestor droguri: numărul de decese si numărul de persoane care s-au îmbolnăvit.
Si asta pentru că, oficial, nu există nici un deces provocat de etnobotanice. Desi nu există judet în care să nu se fi înregistrat măcar câteva decese suspecte. Însă, asa cum spuneam nu există markeri care să pună în evidenta prezenta substantelor la examenul toxicologic. Moartea cauzată de „etnobotanice” este o moarte curată. I se mai spune si „moarte alba” pentru că nu există urme chimice în organism. Anul trecut în Bacău au existat două cazuri de „moarte alba”, dar care, în lipsă probelor toxicologice, au fost declarate altfel, chiar dacă medicii erau convinsi că decesele au fost provocate de substantele psiho-active.
Rezultă, deci, că indicatorul „mortalitate” este grav afectat. La fel si „morbiditatea”. Or, în momentul în care acesti indicatori sint agregati, rezultatul va fi si el afectat. Oficial, cum spuneam, nu avem o problemă cu etnobotanicele desi nu există liceu în Bacău în care să nu se fumeze asa ceva.
Substantele au ajuns în România de prin 2009. Doi ani au fost pur si simplu neglijate de autorităti. Sau, cum mi s-a explicat, a fost o explozie la care nimeni nu s-a asteptat. Si, desigur, a fost o coincidenta că Agentia Natională Antidrog a fost desfiintată chiar în 2009 si trecută undeva, ca o directie în MAI.
Pină anul trecut, când problema a fost adusă în dezbatere publică, nu s-a vorbit aproape deloc despre magazinele de „etnobotanice”, despre tinerii care ajung dependenti de aceste droguri asa-zis legale, despre efecte.
Iar astăzi, problemă este tinută în stand-by pe motiv că nu există solutii legale. Că proprietarii de coffe-shop-uri au avocati buni si dau în judecată pe cei care li se împotrivesc. Că, să vedem, poate vom găsi solutii. O lege care ar putea veni cu o solutie – substantele nu mai sunt interzise după ce sunt testate, ci puse în asteptare până se constată că nu sunt periculoase – zace în Parlament de mai bine de un an.
Iar reprezentantii Agentiei Nationale Antidrog spun la întâlnirile cu jurnalistii că „etnobotanicele sunt o exagerare a presei”…
traficantul a zis
AVEM NISTE AUTORITATI INCOMPETENTE CARE NU „VAD” MAI DEPARTE DE USA BIROULUI LUXOS IN CARE STAU…LE UREZ TUTUROS CELOR RESPONSABILI DE INTERZICEREA ACESTOR SUBSTANTE SA AJUNGA SA ISI VADA COPIII DOMINATI DE ACESTE SUBSTANTE SI SA SA ZBATA CA PESTELE PE USCAT CA NU POT FACE NIMIC SA ISI RECUPEREZE ODRASLELE!!!!!
H2SO4 a zis
Iar eu urez tuturor trafcantilor si iclusiv copiilor lor sa aiba parte de aceasi sorta. Deci recunosti TRAFICANTULE ca cei ce consuma aceste substante devin dependenti de ele.Daca legea va permite, voi sfidati ce este mai sfint: viata unui OM.Dar aveti putina rabdare, in viata totul se plateste……
roshul a zis
la spitalul clinic de urgenta bagdasar arsenie arsene arsenii arseni , anatomia patologica nu i-si face meseria cum trebuia de foarte multi ani mai bine si mai mult de 25 de ani .
exemplu preia ocneanu areta preia borcane cu bucati de ficat de la un deces si nu le duce la testul drog . daca ar face controlul de rutina obligatoriu , la testul drog daca raspunsul ar fi pozitiv , drogurile pot parvenii de la fiiul ei ocneanu adrian . la spitale toate prostituatele si orice fel de droguri .