• la numai zece luni, micuțul Euro și-a petrecut mai mult de jumătate din viață în spital, iar cît a stat acasă a fost la un pas să moară de foame
Cadrele medicale din secția Pediatrie II a Spitalului Județean și-au reluat de cîteva zile rolul de asistenți sociali pe care îl joacă mereu pentru copiii abandonați de părinți. Euro Bărăgău, un sugar în vîrstă de zece luni, care a fost internat la jumătatea acestei săptămîni în secția pentru copii, le-a demonstrat încă o dată medicilor și asistenților că anumiți părinți trebuie ținuți departe de copiii lor. După ce a fost uitat șase luni în Pediatrie, din iulie și pînă în decembrie 2002, Euro a fost luat cu chiu cu vai acasă de o mătușă și o bunică. „Încă de la internarea din iulie, anul trecut, am aflat că băiețelul nu este declarat la Starea Civilă, iar mama l-a părăsit imediat după naștere pentru un loc de muncă în Spania. Am fost nevoiți să-l ținem pînă în decembrie în spital, cînd cu ajutorul Protecției Copilului, sugarul a ajuns în casa unei bunici. Acum ne-am trezit cu el înpoi aproape mort de foame. A plecat din spital cu șapte kilograme și jumătate, iar acum, după ce a stat două luni acasă, a ajuns să cîntărească numai cinci. Mai mult, copilul era plin de bube pe corp, iar la încheieturi avea semne vinete pentru că fusese ținut legat de pat”, ne-a declarat dr. Carmen Cuciureanu, medic pediatru.
Euro Bărăgău nu este singurul copil care după ce a fost abandonat în spital luni în șir a ajuns acasă la presiunea Protecției Copilului, dar a revenit în Pediatrie într-o stare jalnică. „Toți copiii, fără excepție, pe care după un abandon prelungit Protecția Copilului îi plasează înapoi în familie ajung la noi în stare foarte gravă. Mamele care-și abandonează copiii în spital primesc de la Protecție o adresă prin care sînt atenționate că vor fi amendate dacă nu-și vor lua copiii acasă. Acest lucru nu se dovedește însă a fi o soluție, pentru că ei revin în spital într-o stare cumplită”, este de părere doctorița Elena Niță, șefa secției Pediatrie II. Micuțul Euro, care dacă în următoarele două luni nu va fi declarat la Starea Civilă își va cîștiga identitatea în sălile de judecată, are toate șansele să nu mai plece curînd acasă. De această dată și cadrele medicale sînt hotărîte să nu mai accepte ca băiețelul să fie trimis acasă, întrucît există pericolul să moară de foame. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns