Aproape un sfert (24,5%) din energia consumată în România, în anul de referință 2020, a provenit din surse regenerabile, mai mult decât state ca Spania, Italia și Franța. Situația apare într-o o analiză Eurostat privitoare la ponderea energiei provenite din surse regenerabile în totalul energiei consumate. „Liberalizarea năşită de Năsui şi ai lui nu doar că NU a adus facturi mai mici pentru români, ci a condamnat milioane de consumatori ale căror venituri nu ajung pentru plata facturilor astronomice la încălzire & electricitate”, afirmă eurodeputatul băcăuan Dragoș Benea.
„În goana lor după liberalizare şi utopii ecologiste – sunt curios cum poate fi redus prețul la energie prin investiții „verzi” (!), dovedit mai costisitoare – useriştii & fosta guvernare au transformat piața de profil într-un cazino scăpat complet de sub control tocmai din lipsă de reguli şi din cauza apetitului insațiabil al unor jucători care au rămas de unii singuri pe teren, fără un arbitru care să apere – cu prioritate – interesele şi buzunarele consumatorilor”, consideră Benea.
În plină criză internă a energiei, cauzată de liberalizarea heirupistă a pieței la mijlocul anului trecut, Eurostat – oficiul de statistică al Uniunii Europene – a dat publicității o analiză privitoare la ponderea energiei provenite din surse regenerabile în totalul energiei consumate, de fiecare stat membru în parte, pe parcursul lui 2020.
Cifrele arată că aproape un sfert (24,5%) din energia consumată în România, în anul de referință, a provenit din surse regenerabile. Am depăşit, la acest capitol, state care şi-au făurit în ultimii ani un renume din utilizarea enegiei verzi şi promovarea de politici publice în relație cu acest obiectiv fundamental pentru devenirea ecologistă a UE.
Surprinzător, sau nu, țări precum Spania (21,2%), Italia (20,4%), Germania (19,3%) sau Franța (19,1%) sunt în urma României la cantitatea de energie verde consumată în 2020, dar „mai verde” nu echivalează automat cu „mai ieftin”, cel puțin nu în cazul românilor.
Apostolii dereglementării pieței energiei de la noi, aceiaşi cu cei care vorbesc necontenit despre nevoia de „mai mult verde”, ar trebui să ia aminte la cifrele din imaginea de mai jos. Vă amintiți cum, în numele unor presupuse facturi mai mici la energie, Năsui, Prună & co. (de la USR) decretau că revenirea la piața concurențială va fi benefică pentru toți şi că „reglementarea instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli umflate”?
Ei bine, liberalizarea năşită de Năsui şi ai lui nu doar că NU a adus facturi mai mici pentru români, ci a condamnat milioane de consumatori ale căror venituri nu ajung pentru plata facturilor astronomice la încălzire & electricitate. Constatăm nu doar un eşec, ci – mă încumet să spun – o vulnerabilizare premeditată a României şi a locuitorilor săi.
Să nu uităm că logica pieței are în vedere profitul, nu interesul consumatorilor casnici abandonați pe drum, cu cinism, de fosta guvernare care a făcut un fetiş din liberalizarea cu orice preț a pieței. În definitiv, „mitul pieței” rămâne un mit, care aduce profituri mari pentru unii (puțini la număr) şi facturi uriaşe pentru cei mulți. Dacă ținem cont şi de contextul geopolitic mai larg – precum şi de dependența UE de gazul provenit din import – devine clar că dereglementarea pieței energiei de la noi a fost o greşeală care se cere urgent reparată, dar pentru care USR merită să plătească politic la fel de urgent.
În goana lor după liberalizare şi utopii ecologiste – sunt curios cum poate fi redus prețul la energie prin investiții „verzi” (!), dovedit mai costisitoare – useriştii & fosta guvernare au transformat piața de profil într-un cazino scăpat complet de sub control tocmai din lipsă de reguli şi din cauza apetitului insațiabil al unor jucători care au rămas de unii singuri pe teren, fără un arbitru care să apere – cu prioritate – interesele şi buzunarele consumatorilor.
– eurodeputatul Dragoș Benea
Florin a zis
ANRE a decis liberalizarea pieții,condus tot de voi PSD-ul…dar e mai ușor să dai vina pe alții…ca de obicei multă nesimțire in comunicatele voastre.
Well a zis
Eu nu am treaba cu politica, dar din ce stiu liberalizarea s-a facut la 01 ianuarie 2021 cand era la guvernare PNL cu USR. Poti sa argumentezi te rog comentariul tau, adica cum e vina PSD? Inca o data , nu ma intereseaza politica, dar vad ca ai 21 like-uri deci probabil eu nu inteleg ce zice Benea. Mersi
Jack a zis
Planul cu termenele de liberalizare au fost aprobate de pe vremea guvernului Anastase
Votantul a zis
Consumatorii casnici au dreptul să își aleagă furnizorul începând cu anul 2013. La vremea respectivă, ca să încurajeze procesul de liberalizare, autoritățile au stabilit un calendar pentru eliminarea treptată a tarifelor reglementate pentru energia consumată de populație. Acest calendar a presupus ca un anumit procent din energia necesară acoperirii necesarului consumatorilor casnici să fie achiziționat din piața liberă, de pe platformele de tranzacționare ale OPCOM.
Aceste procente stabilite prin lege au fost: 01 iulie 2013: 10%, 01 ianuarie 2014: 20%, 01 iulie 2014: 30%, 01 ianuarie 2015: 40%, 01 iulie 2015: 50%, 01 ianuarie 2016: 60%, 01 iulie 2016: 70%, 01 ianuarie 2017: 80%, 01 iulie 2017: 90%, 31 decembrie 2017: 100%
Energia electrică achiziționată din piața liberă, conform regulilor stabilite de ANRE, s-a regăsit în facturi sub denumirea componenta de piață concurențială (CPC). Tot în facturi a fost precizat de furnizori și prețul de achiziție al CPC, care a fost supravegheat de ANRE (reglementatorul pieței de energie).
Liberalizarea pieței electricității pentru agenții economici s-a încheiat la finele anului 2014.
Conform calendarului, începând cu 1 ianuarie 2018, energia electrică furnizată populației a fost achiziționată integral din piața liberă.
În 2018 se adopta ordonanță 114/2018 care prelungește termenul de liberalizare a pieței electricității pentru consumatorii casnici pana la 22 februarie 2021.
Deci din 2013 pana 2018 guvernarea a fost asigurata de PSD, indiferent dacă premierul a fost membru PSD sau a fost Ciolos cu Dancu vicepremier.
Florin a zis
Dacă te mai documentezi afli,oricum nimeni nu pricepe ce zice Benea:))…parca era la Bruxelles sa facă autostrăzi…
dan a zis
Va aduceti aminte sloganul lui Benea ??!! Merg la Bruxelles sa va fac autostrazi…
bako a zis
Drocamdata face bataturi la limba de atatea declaratii.. Specialist in palavrageala
Pif a zis
plin Bacaul asta de trepadusi marxisti!
Nu apuca omul sa deschida gura ca se si
reped vajnicii ipochimeni useristi si sparg tastaturile…in afara faptului ca inunda spatiul public cu ineptii si platitudini din fituicile lui soros , scriu cum scrie copita caprei pe nisip…
Siuuuuuu!
Astept hate uri de la aceeasi pereni 6 useristi ventriloci…
grama a zis
se scrie „aceiasi”, nu „aceeasi”.
mai bine taceai si nu te mai faceai de ras.
Florin a zis
Săracul de tine ,tot pe Soroș ai rămas fixat?:))Serios?