• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Eurodeputatul Dragoș Benea, vot la Strasbourg pentru sustenabilitatea gazului și energiei nucleare. Rețelele de gaz sau construirea centralelor nucleare vor putea fi finanțate din fonduri europene

Eurodeputatul Dragoș Benea, vot la Strasbourg pentru sustenabilitatea gazului și energiei nucleare. Rețelele de gaz sau construirea centralelor nucleare vor putea fi finanțate din fonduri europene

Ziarul de Bacau 6 iulie 2022 3 comentarii

LikeShare

Rețelele de gaz sau construirea centralelor nucleare vor putea fi finanțate din fonduri europene, a anunțat eurodeputatul Dragoș Benea, după votul de azi, din Parlamentul European.

„În România, avem comunități întregi care nu sunt alimentate cu gaz, neconectate la astfel de rețele de utilități esențiale pentru dezvoltarea durabilă a respectivelor așezări”, a declarat europarlamentarul băcăuan:

Într-un context tensionat, marcat de discuții aprinse, am votat – astăzi – în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, alături de toți colegii din delegația social-democrată, pentru propunerea Comisiei ca gazul și energia nucleară să fie considerate sustenabile din punctul de vedere al mediului, iar proiectele privind extinderea rețelelor de gaz sau construirea centralelor nucleare să poată primi finanțare din fonduri europene.

De asemenea, am votat – alături de aceiaşi colegi social-democrați – împotriva obiecției prin care se urmărea înlăturarea celor două domenii (gaz și nuclear) din taxonomia verde europeană, în care apar menționate ca „activități de tranziție”, fapt ce ar fi generat eliminarea de la finanțare a proiectelor din aceste domenii energetice.

Argumentele în sprijinul votului dat sunt multiple și cred că pragmatismul ar trebui să prevaleze mai ales acum când, pe fondul crizei energiei din Europa, se prefigurează una dintre cele mai dificile ierni din ultimele decenii.

În România, avem comunități întregi care nu sunt alimentate cu gaz, neconectate la astfel de rețele de utilități esențiale pentru dezvoltarea durabilă a respectivelor așezări. Guvernarea de la București face eforturi considerabile să susțină astfel de proiecte de conectare, dovada cea mai bună fiind preluarea la finanțare din bugetul de stat a aplicațiilor care nu au mai prins finanțare prin POIM, din cauză că se terminaseră alocările pe acest program.

Fără apă, gaze și curent nu putem spera la dezvoltarea comunităților din mediul rural.

Mai mult, posibilitatea finanțării cu bani europeni a construcției de centrale nucleare înseamnă un pas hotărât în direcția asigurării independenței energetice, într-o perioadă complicată, marcată de consecințele războiului din Ucraina în care energia (mai ales combustibilii fosili) este folosită pe post de armă & pârghie de constrângere.

Cu toții aspirăm la o lume mai curată, mai puțin poluată și la utilizarea, în masă, a energiei din surse regenerabile, non-poluante. Dar marile industrii din statele membre, precum și milioane de cetățeni din cuprinsul comunităților mai puțin dezvoltate ale UE, nu pot face acest salt peste noapte, trecând cu vederea sau neglijând lucruri importante – propria lor siguranță și a familiilor lor în timpul sezonului rece, de exemplu.

Atingerea ambițioaselor deziderate de mediu asumate la nivelul Uniunii Europene va dura, fără îndoială, ani buni (orizontul 2030-2035), în vreme ce cetățenii europeni vor simți pe pielea lor frigul peste câteva luni. Susțin protejarea mediului înconjurător, dar cred că atunci când ne aruncăm în partea cea mai adâncă a bazinului, în privința aspirațiilor noastre ecologiste, trebuie să fim realmente înotători excelenți: în caz contrar, există riscul să ne „înecăm” în chiar propriul nostru idealism.

– eurodeputatul Dragoș Benea
LikeShare

Din categoria: Politica, Top Story Etichete: Dragos Benea, Parlamentul European, Strasbourgh

Reader Interactions

Comentarii

  1. Cristina M. a zis

    6 iulie 2022 la ora 9:28 pm

    Ca spitalul regional si A13

    Răspunde
  2. LM a zis

    7 iulie 2022 la ora 8:59 am

    Europa ar fi trebuit sa implementeze modalitati „Green” de a avea energie electrica si nu sa se intoarca la energie nucleara care in multe tari occidentale (de ex. Italia) a fost scoasa din folosinta inca din anii ’90. Cunosc in jud. Bacau o comuna, nu dau nume care are un proiect de canalizare aprobat de la Guvern de aproape 10 ani dar nici gând din partea CRAB (sau autoritatile care se ocupa de canalizare in judet) sa se apuce de proiect. Vorbiti de proiecte MĂREȚE dar proiectele de interes vital pentru comunități se fac la viteza melcului.

    Răspunde
  3. Florin a zis

    7 iulie 2022 la ora 9:35 pm

    Principalul proiect al lui Benea ramane, Benea.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Se consolidează malurile râului Trotuș, în comuna Asău. Bugetul alocat lucrărilor este de 2 milioane de euro

Thermoenergy Group Bacău a reintrat în schema de bonus de cogenerare. Producătorul de energie va primi 350 milioane lei în 10 ani

FOTO: TIR din Ucraina răsturnat pe E85, „Șoseaua Morții”. Parapetul a fost distrus în accident

Viceprimarul Ghingheș rămâne în USR. „Excluderile organizației conduse de Viziteu au fost total abuzive și nestatutare!”

Umbrărescu a mobilizat 800 de muncitori pe tronsoanele 3 și 4 ale drumului expres Craiova – Pitești

Containere FDC angajează asistent manager – contabilitate primară – transporturi

5 mai 2023

Containere FDC angajează electricieni, sudori, tâmplari PVC

5 mai 2023

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • Baba Yaga la FOTO: TIR din Ucraina răsturnat pe E85, „Șoseaua Morții”. Parapetul a fost distrus în accident
  • Mariana Vieru la Umbrărescu a mobilizat 800 de muncitori pe tronsoanele 3 și 4 ale drumului expres Craiova – Pitești
  • veteranul la Viceprimarul Ghingheș rămâne în USR. „Excluderile organizației conduse de Viziteu au fost total abuzive și nestatutare!”
  • Croitoru vasile la Medici noi, specializați pe chirurgie vasculară, la Spitalul Județean Bacău
  • Croitoru vasile la O violonistă de la Filarmonică și un afacerist condamnat pentru șpagă iau 20 de milioane de lei de la Primăria Bacău pentru o pistă de biciclete

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău