Absolvenții claselor a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională au aflat vineri primele rezultate înainte de contestații. Rezultatele finale, după contestații, se afișează marți, 1 iulie.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, în județ, medii peste 5 au obținut 3.748 de elevi, însemnând 70,35%. La extreme, medii de 10 au fost patru, iar 95 de elevi au obținut medii între 1 și 1,99. Alți 837 de elevi au obținut medii între 5 și 5.99, 804 elevi, medii între 6-6.99; 796 de elevi medii între 7-7.99, 771 de elevi – medii între 8-8.99 iar 536 de elevi au avut medii între 9 și 9.99.
Pe discipline, înainte de contestații, note peste 5 au obținut la Limba română 73 % dintre elevi (3.889 de elevi), la Matematică 71,70% dintre elevi (3.820 de elevi) și la Limba maternă 60% dintre candidați (nouă elevi).
În urma aflării rezultatelor, la Limba română au fost depuse 384 de contestații, iar la Matematică 146 – informează ISJ Bacău.
Media obținută la probele scrise ale Evaluării Naționale are o pondere de 75% din media de admitere în clasa a IX-a, 25% reprezentând media generală de absolvire a claselor V-VIII.
„Înscrierile în învățământul liceal se vor face în perioada 4 – 9 iulie, când absolvenții clasei a VIII-a vor completa în fișele de înscriere opțiunile pentru unitatea de învățământ în care doresc să-și continue studiile – a declarat prof. Claudia Merticaru, purtător de cuvânt ISJ Bacău. Aceste informații vor fi introduse în baza națională de date și vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate. Între 17 și 25 iulie, candidații își vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admiși, conform repartizării computerizate. A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaților”.
Admiterea în învățământul liceal se face pe baza mediei aritmetice dintre media celor patru ani de gimnaziu, cu o pondere de 25% din total, și media obținută la Evaluarea Națională, cu o pondere de 75% din total.
parinte scarbit a zis
Sunt un parinte care am trecut printr-o situatie neplacuta. Am avut copilul in evaluarea nationala. Dupa examen copilul a fost verificat de profesorii clasei la romana si matematica si a fost evaluat cam ce nota ar trebui sa ia dupa barem. Dupa afisarea rezultatelor am constatat ca a fost subevaluat el si colegii lui si profesorii l-au sfatuit sa faca contestatii. Toti elevii care au facut contestatii au constatat ca au fost depunctati.Exemplul cel mai bun este scoala Alexandru Safran unde dintr-un numar total de 5 contestatii depuse, in procent de 100% notele au fost mai mari dupa contestatii. Deci copiii au fost nedreptatiti ghinionul lor fiind ca au nimerit intr-un centru in care se razboiesc unii.
A se verifica scolile care au fost arondate la centrul Spiru Haret, scoala Alexandru Ioan Cuza,Scoala Alexandru Safran, Ferdinand. Toti elevii au fost depunctati in masa . A fost strategia comisiei de evaluare din care au facut parte presedintele de la Spiru Haret,acesta cerand comisiilor de evaluare sa fie foarte exigenti, sa fie subiectivi, sa nu respecte baremul. Scopul a fost unul destul de mizerabil,de a iesi pe primul loc Spiru Haret si Scoala Alexandru Ioan Cuza sa cada . Toti elevii care au facut contestatii au constatat ca au fost depunctati.Acest lucru se poate verifica fiind afisate rezultatele la scoala . Deci copiii au fost depunctati in mod deliberat pentru interesul unor nemernici. Daca s-ar relua corectarile la scoalaSpiru Haret probabil vom avea mari surprize ,sa constatam ca toate lucrarille elevilor au fost marite si nu s-a respectat aceeasi masura de evaluare. Poate fi un subiect bun pentru presa de a analiza acest subiect si de a verifica ministerul aceasta anomalie.