„Uf, am scăpat!” era, miercuri, 25 iunie, puțin după ora 11, expresia care se putea citi pe chipurile absolvenților de clasa a VIII-a care, rând pe rând, ieșeau din examenul scris la Matematică, ultima probă din cadrul Evaluării Naționale 2014. Unii cu obrajii roșii, alții cu ochii mari, câte unul mai trist, dar cei mai mulți radioși, cu foile pe care erau scrise subiectele gesticulau, analizau, dezbăteau marea provocare, adunați grupuri-grupulețe, liniștiți totuși că „au scăpat”. Emoțiile, însă, nu s-au terminat aici, unele noi și poate chiar mai intense decât cele manifestate în timpul examenului efectiv, și-au făcut loc în candidați și, fără dar și poate, în părinții acestora. Cele date de așteptarea rezultatelor, ce vor fi afișate vineri, 27 iunie.
Mate versus Română
De la proba scrisă la Matematică, susținută miercuri, elevii au ieșit, cei mai mulți, cu zâmbetul pe buze. Geometria, se pare, le-a dat ceva bătai de cap, dar nu foarte mari. „A fost foarte ușor, mai ușor decât la simulare – ne-a spus Ioana -, adică oricine ar putea să ia, lejer, peste 7”. De aceeași părere au fost cei mai mulți dintre colegii ei care au susținut examenul la Școala „Al. I. Cuza” din Bacău, precum și cei de la Școala „Constantin Platon” și de la alte unități de învățământ din municipiul Bacău. „Subiectul la Geometrie a fost mai dificil – ne-a spus și Marius -, dar cu puțină atenție n-aveai cum să greșești”. De altfel, celor mai mulți dintre elevii care au acceptat să stea de vorbă cu noi subiectul la Geometrie li s-a părut ceva mai greu, dar, în majoritate, toți au recunoscut că l-au rezolvat. „Mi s-a părut foarte ușor la Algebră – a mărturisit Andreea -, iar acum încep să am emoții să nu fi greșit din neatenție ceva. Eu sper că voi lua între 8.50 și 9.00, oricum”.
Comparativ cu proba scrisă la Limba și literatura română – prima probă din examen pe care candidații au susținut-o luni, 23 iunie -, întrebați cum a fost cea la Matematică, elevii au răspuns diferit. Deși, luni, cei mai mulți dintre ei au recunoscut că subiectele au fost destul de grele, mai grele decât la simulare, miercuri, după Matematică, părerile legate de dificultatea subiectelor au fost împărțite. „A fost foarte ușor la Mate – a zis Alexandru -, dar mai greu decât la Română, cel puțin pentru mine”. De aceeași părere este și colegul lui, Tudor, iar Nicoleta a mărturisit că „la Română a fost mult mai ușor”. În orice caz, la modul general, candidații aveau o mină luminoasă.
Mai curând părinții acestora, în așteptarea ieșirii copiilor din examen, erau copleșiți de emoție. De înțeles, desigur.
Urmează admiterea, iar fiecare dintre candidații care au stat de vorbă cu noi au aspirații înalte, iar media obținută la probele scrise ale Evaluării Naționale are o pondere de 75% din media de admitere în clasa a IX-a, 25% reprezentând media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Admiterea în licee are loc în trei etape, prima între 4 – 25 iulie, a doua între 16 -31 iulie, iar a treia între 1 august și 8 septembrie.
La Evaluarea Națională din acest an, în județul Bacău s-au înscris 5.608 elevi, din care circa 250 au lipsit la prima probă scrisă, iar 17 au susținut, marți, proba la Limba și literatura maternă.
Lasă un răspuns