Evazionistii din toate domeniile par a se simti bine in Bacau. Si asta in ciuda eforturilor, de cele mai multe ori zadarnice, depuse de angajatii Garzii Financiare Bacau. Concluzia de mai sus poate fi trasa urmarind statistica privind activitatea Garzii Financiare pe cele 10 luni scurse din acest an. Potrivit acestei situatii, comisarii bacauani au efectuat, in perioada analizata, aproape 4.000 de actiuni de control la mii de agenti economici din judet. Mai mult de jumatate dintre aceste verificari s-au finalizat cu aplicarea de amenzi si intocmirea de dosare penale, urmare a contraventiilor si infractiunilor depistate la cei controlati. Totalul amenzilor aplicate se ridica la peste 3,2 milioane de lei noi (peste 32 de miliarde lei vechi), in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut cind au fost aplicate peste 3.100 de amenzi, totalizind circa 4 milioane de lei noi (40 de miliarde de lei vechi). Totodata, s-a dispus confiscarea de marfuri si bani care nu au putut fi justificati, in valoare totala de peste 1,6 milioane de lei (16 miliarde de lei vechi), fata de peste 8,5 milioane de lei noi (circa 85 miliarde de lei vechi), anul trecut.
Creste numarul evazionistilor ajunsi sa dea cu subsemnatul la Parchet
Partea relativ buna este ca 104 dintre administratorii societatilor gasite in neregula s-au ales cu dosare de cercetare penala, numar in crestere cu circa 25 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din pacate, in multe dintre aceste cazuri, procurorii au dat ca verdict NUP, adica neinceperea urmaririi penale. „E un fel de munca in zadar. Noi cintam aceeasi melodie de ani de zile. Dar, asta e, trebuie sa ne facem treaba mai departe, sperind ca, intr-o zi, cineva se va sesiza, totusi, si va lua atitudine. Pentru ca, or fi timpiti comisarii de la de la Prahova, cei de la Cluj sau de la Bacau, dar chiar toti nu pot fi asa”, cred comisarii bacauani. Mai retinem faptul ca, in cele zece luni analizate, prejudiciul cauzat statului de catre evazionisti a atins valoarea de 75 de milioane de lei noi (750 de miliarde de lei vechi, insemnind echivalentul a aproape 20 de milioane de euro), in crestere cu peste 55 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, cind prejudiciul, la zece luni, a fost de „doar” 48,2 milioane de lei (circa 12,6 milioane de euro).
Aproape 200 de afaceri inchise
Interesant este ca dosarele a 30 dintre cei care au fost cercetati de procurorii bacauani au ajuns si pe birourile specialistilor de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. In plus, comisarii bacauani au decis sa suspende activitatea a aproape 200 de societati, cele mai multe din motive ce tin de casele de marcat electronice fiscale. Totodata, au fost suspendate activitatile a 15 firme care faceau afaceri cu produse accizate. De altfel, in cazul a sapte firme, Garda Financiara a obtinut revocarea autorizarii pentru producerea de marfuri supuse sistemului de accizare.
Lasă un răspuns