La Editura „Corgal Press” a văzut, recent, lumina tiparului lucrarea monografică dedicată marelui naturalist Ion Borcea, membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar la Iași, fondatorul Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea-Constanța, cel ce a pus bazele Școlii românești de Oceanografie, originar din Buhocii Bacăului și trăitor, o bună parte a vieții, la Racova, unde este în prezent și Casa Memorială ce-i poartă numele.
Autorul lucrării monografice de peste 600 de pagini nu este nimeni altul decît iscusitul cercetător, eruditul om de cultură, profesorul Victor Mitocariu.
Domnul profesor Victor Mitocariu se află la a treia lucrare monografică, după „Viața lui Criste Cristoveanu” (1998), „Un om, Preotul Pavel Savin” (1999), plus „Manual de pedagogie muzeală” (1998), alte genuri de scrieri (poezii, articole, interviuri, eseuri) dovedind o predilecție constantă pentru arta scrisului.
Lucrarea „Cu Ion Borcea, prin veacul frămîntat” demonstrează indubitabil predispoziția autorului față de cercetarea științifică în general, și aceasta cu atît mai mult cu cît tematicile abordate nu sînt nemijlocit din sfera de specialitate. Domnul Victor Mitocariu a cercetat cu acribie fonduri documentare inedite, folosind un mod de interpretare cît se poate de obiectiv, nefiind influențat politic nici în prima monografie despre Criste Cristoveanu, de factură liberală, nici de Ion Borcea, de factură țărănistă.
Intitulîndu-și sugestiv lucrarea „Cu Ion Borcea, prin veacul frămîntat”, autorul realizează, ca un adevărat istoric, pe lîngă aspectele legate de viața și activitatea lui Ion Borcea și o radiografie a societății românești din veacul al XX-lea, cu toate trăsăturile-i caracteristice.
Structurată în nouă capitole („Universul rural”, „Luminile orașelor”, „Sub semnul evoluționismului”, „Din aulă în agora”, „Țărănistul Borcea”, „Întemeieri”, „Discursuri parlamentare”, „În triumf”, „Ultima după-amiază la Agigea”), lucrarea este complinită cu „Note și Comentarii”, „Repere bibliografice” și „Excurs iconografic”. Personal am rămas impresionat, în urma lecturii, de cunoștințele autorului nu numai în domeniul literaturii, ci, deopotrivă, în domeniile istoriei, geografiei, biologiei, etnografiei, învățămîntului, filozofiei, politologiei etc, care sînt succesiv și cu rigoare prezentate în cuprinsul lucrării. Mai ales „Notele și Comentariile” indicate pe capitole întregesc conținutul excursului și deseori fac referiri pertinente comparabile cu fenomenele din zilele noastre.
Dovedind cu prisosință și suficiente cunoștințe politice, autorul îl tratează pe Ion Borcea „sine ira et studio” arogîndu-și permisiunea unor dezvăluiri critice atît din „frămîntatul veac”, cît și din actualitate. În dorința unei tratări exhaustive a subiectului principal – Ion Borcea – autorul se lasă, uneori, furat de semnificațiile unor evenimente și mai depășește aria circumscrisă inițial. Descriind cu mare atenție activitatea și personalitatea ilustrului om de știință, pedagog desăvîrșit, cercetător consacrat, om politic și fervent apărător al soartei țăranului român, domnul Victor Mitocariu prezintă, colateral, și alte personalități băcăuane, naționale și străine cu care Ion Borcea a colaborat direct sau indirect, cum au fost Ion Simionescu, Grigore Tăbăcaru, Ștefan Zeletin, nemțeni ca Vasile Conta, ieșeni ca Paul Bujor, Constantin Stere, Gr. Antipa, Garabet Ibrăileanu, situîndu-l pe amfitrion ca pe un redutabil evoluționist, succesor al ideilor lui Charles Darwin, Yves Delage, M.Goldsmith etc, cu influență preponderentă spre cultura și civilizația franceză.
Lucrată cu deosebit spirit de răspundere, monografia „Cu Ion Borcea, prin veacul frămîntat” oferă cititorului pagini de reală documentare, o informare susceptibilă de credibilitate, exemple de devoțiune umană, capacitate de creație dobîndită prin muncă și talent, modele demne de urmat pentru generațiile prezente și viitoare.
Cultura românească, în speță cea băcăuană, s-a îmbogățit cu o operă biologico-istorico-monografică de reală autenticitate științifică pentru care stăruitorul autor merită întreaga noastră considerație și a cititorului care va lectura cartea.
Prof. dr. Jean CIUTĂ
Lasă un răspuns