Apariția, în condițiile actuale (dificultăți financiare și scăderea interesului publicului larg față de istorie), a unei publicații consacrată exclusiv problematicii din acest domeniu, poate fi socotită un act temerar pentru inițiatorii și susținătorii săi, cît și un eveniment științific de referință. Această responsabilitate și-a asumat-o filiala Bacău a Societății de științe istorice din România, care în aceste zile a scos de sub tipar o nouă ediție (a doua) a revistei ZARGIDAVA. Publicație care reunește, în fapt, condițiile și calitățile unui volum, atît prin numărul de pagini (176), cît mai ales prin conținutul său, extrem de bogat, variat și atractiv.
Revista este structurată pe mai multe capitole, grupate tematic, locul de onoare fiindu-i atribuit, în mod justificat, istoricului Vasile Pârvan, de la a cărui naștere s-au împlinit 120 de ani. Celelalte capitole abordează, în ordine, aspecte privind Istoria românilor, Istorie universală, Didactica și istoria învățămîntului, Note și recenzii. Dintre autorii articolelor și studiilor publicate aici se remarcă, alături de cercetători băcăuani, o serie de nume ilustre ale științelor istorice românești, între care Alexandru Zub, Gheorghe Buzatu, Ion Agrigoroaiei, Andrei Lucaci. Reținem, în context: studiul „Perenitatea ideilor lui V. Pârvan privind istoria geto-dacilor și etnogeneza românilor” (de prof. dr. Ioan Mitrea); „Liberalismul politic în România pînă la Marea Unire” (semnat de Mihai Vasiliu); „Problema națională în viziunea partidelor istorice: Partidul Național-Liberal și Partidul Național – Țărănesc (Eduard Pavel); „Comuniștii de la București la judecata Moscovei” (Gheorghe Buzatu); „420 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăștie” (de Constantin Leonte); „Dimensiunea religioasă a educației” (semnat de Petru Heisu); „In templul lui Ianus. Studii și gînduri despre trecut și viitor (de Camil Mureșanu).
Revista, a cărei apariție se datorează sprijinului primit din partea Fundației cultural-științifice „Iulian Antonescu”, poartă girul Editurii „Conexiuni” din Bacău și va fi lansată oficial luni, 5 mai, la Muzeul județean de istorie. (Elena POTOROACĂ)
Lasă un răspuns