• al 47-lea Congres al Uniunii Mondiale a Medicilor – Scriitori
Recent, Bucureștiul a găzduit cel de-al 47-lea Congres al Uniunii Mondiale a Medicilor Scriitori (U.M.E.M). Organizat de Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România, afiliată la U.M.E.M din 1998, congresul a evidențiat creația literară a celor ce luptă pentru a-și salva semenii din ghearele morții. Medicina, ca domeniu al cunoașterii, este „o placă turnantă spre care se îndreaptă fără contenire tot ce e spor în cunoaștere, de la fizica nucleară la filosofie” – spunea C. D. Zeletin. Literatura scrisă de medici e demult cunoscută, acest „violon d’Ingres” al hipocraticilor demonstrînd multă reflexivitate și sensibilitate artistică.
Răspunzînd uneia dintre cerințele contemporane, dialogul cultural, Congresul a reunit reprezentanți din peste opt țări europene, năzuind spre cunoașterea reciprocă a creației literare, a identificării și valorificării acesteia, într-o lume în care violența și zăngănitul de arme se mai fac simțite. Scopul Congresului a fost cunoașterea de către oaspeți a preocupărilor literare ale colegilor români și reciproca, dar, nu în ultimul rînd, cunoașterea țării noastre și a poporului român. Societatea de Medici Scriitori și Publiciști din România, ce numără 12 ani de existență, a valorificat în acest interval de timp creația literară a medicilor prin conferințe naționale, simpozioane și rotonde literare a unor medici scriitori ce s-au impus în literatura română (V. Voiculescu, G. Magheru, I. Biberi, V. Papillian, Gr. T. Popa) dar și prin publicarea și promovarea a celor ce le-au urmat.
Lucrările Congresului s-au deschis în sala „Norvegiană” a Palatului Cercului Militar, în prezența președintelui U.M.E.M., Eduard Kloter, a președintelui S.M.S.P.R. – C. D. Zeletin și a președintelui Academiei Române, E. Simion. Apoi, programul s-a desfășurat pe secțiuni (proză, poezie și eseu) în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină U.M.F. „Carol Davila”. În final, participanții au asistat la un reușit concert susținut de Orchestra de Cameră a medicilor. În ultima zi, după vizitarea Palatului Mogoșoaia, s-a continuat sesiunea de lecturi libere în salonul Palatului Știrbei de la Buftea. Lucrările prezentate au fost cuprinse în patru caiete redactate în română și franceză. Pe parcurs au fost lansate cărți ale autorilor români, ediția a II-a a Dicționarului „Medici Scriitori și Publiciști Români” și Almanahul literar „Clipa cea repede” (ediția a III-a) și o expoziție de pictură. Străinii au plecat încîntați de cele văzute, corectîndu-și unele optici preconcepute despre țara și cultura noastră, precum și de nivelul lucrărilor prezentate de români și, de ce nu, de franceza vorbită de aceștia. Subsemnatul a participat la Secțiunea de eseuri cu lucrarea „La perception de la poesie classique nipponne en Roumanie et sa dimensione culturelle” și la secțiunea de poezie cu halku-uri și poșme într-un vers. Viitorul Congres va avea loc în 2004, la Lisabona. (Dr. Dumitru RADU)
Lasă un răspuns