Abilitățile bune și foarte bune de comunicare sunt cheia oricărei relații de succes, fie că este una amicală sau romantică. Asta deoarece relațiile implică sentimente și emoții și se bazează pe schimburile interpersonale atât verbale, cât și nonverbale dintre cele două persoane implicate. Majoritatea căsătoriilor încep cu ideea de a avea o relație de succes fără a realiza, însă, că principalul factor perturbator care duce la divorț este comunicarea proastă. În cazurile de parenting, comunicarea este cu atât mai importantă pentru că părinții cresc copii care vor deveni adulți. Și acei copii învață primele tehnici de comunicare direct de la părinții lor. Așadar, deși sună clișeic, comunicarea este stâlpul de rezistență în orice relație. La care se adaugă, desigur, încrederea, iubirea, respectul și multe altele. Dar totul pornește de la comunicare și totul se poate sfârși tot din această cauză.
4 strategii de comunicare eficientă în cuplu
· Ascultă – Oricât de mult îți dorești să spui repede ideea pe care o ai, să contraataci, să aprobi sau să dezaprobi interlocutorul, principalul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să-l asculți dacă vorbește. Dă-i șansa să spună lucrurile pe care le are de spus, fiind empatic și ascultându-l activ. Parafrazează ceea ce a spus pentru a fi sigur că ai înțeles corect, iar mai apoi poți transmite și mesajul tău. Gândește-te că și tu ai vrea să fii ascultat, nefiind întrerupt, și de aceea oferă exemplul ascultării la rândul tău.
· Analizează – Înainte de a spune ceea ce îți dorești să spui, trece vorbele prin filtrul gândirii. S-ar putea să regreți la 5 minute după ce ai vorbit. Se spune că oamenii nu ma țin minte cuvintele rele și jignitoare, peste ani, însă vor ține minte întotdeauna felul în care au fost făcuți să se simtă. Pentru că emoțiile sunt niște forțe extrem de puternice care au puterea de a lăsa urme aproape ireparabile mai mult decât o au cuvintele.
· Spune tot – Este foarte important să discuți cu partenerul de viață despre absolut orice subiect. Dacă este o persoană față de care să nu ai secrete, partenerul este acea persoană. De cele mai multe ori, discuțiile referitoare la intimitate și viață sexuală sunt considerate tabu și nimeni nu vorbește despre ceea ce-și dorește. Intimitatea joacă un rol esențial într-un cuplu. Dacă ești o persoană extrovertită, atunci poți adăuga puțină culoare vieții intime prin comandarea unor costume sexy de pe Pasiune.ro. Dacă te consideri introvertită, atunci discută cu partenerul despre viața voastră intimă și permite-i să te ajute să fii cât mai deschisă. Oricum ar fi, este important să abordați subiecte relaționate cu sănătatea sexuală (poți citi chiar un articol pe site-ul celor de la Pasiune.ro), dorințele fiecăruia sau alte subiect din orice domeniu al vieții. Numai comunicând despre orice veți putea ajunge la o relație autentică.
· Fii sincer. Întotdeauna. A fi sincer nu înseamnă a fi răutăcios sau a critica. Sinceritatea se poate exprima cu empatie și atunci este cel mai mult apreciată. Și tot atunci deranjează cel mai puțin. Specialiștii în psihologie recomandă ca nicio interacțiune verbală sau non verbală să nu fie lipsită de empatie. Astfel îi arăți partenerului că ești atent la ceea ce spune, că îl înțelegi și îi oferi un sprijin. Mai mult, îi oferi încrederea că se poate destăinui oricând, iar tu vei fi acolo să-l asculți.
În concluzie, comunicarea eficientă este una dintre abilitățile care nu trebuie să lipsească din nicio relație, indiferent de natura acesteia. Însă în special pentru cupluri, buna comunicare este ceea ce te învăța să-ți îmbunătățești relația sau căsătoria. Tu cum comunici?
Sursa foto: free
Lasă un răspuns