Potrivit celor mai recente informatii Eurostat populatia din Romania plateste cel mai scazut pret la gazul metan din Uniunea Europeana, respectiv 7,64 euro pe gigajoule, fata de 14,54 euro pe gigajoule la nivelul Uniunii Europene.
In absolut toate tarile UE, conform Comisiei Europene, populatia plateste tarife de doua ori mai mari fata de industrie la gazele naturale. Explicatia este extrem de simpla: gazele mai ieftine utilizate in economie se reflecta in produse finite mai ieftine, in mai multe locuri de munca, in competitivitate la nivel international etc.
In ansamblu, la nivelul celor 27 de state membre UE, pretul mediu platit per gigajoule de catre industrie este de 8,44 de euro, in timp ce populatia plateste 14,54 euro.
In Romania, fata de cei 7,64 de euro platiti de populatie, industria plateste 6,19 euro, adica aproape la fel. Odata cu intrarea tarii noastre în UE avem obligatia alinierii legislatiei nationale la normele europene, astfel se preconizeaza o crestere graduala a pretului gazului metan în perioada urmatoare. Mai mult decat atat, este de anticipat ca majorarile de tarife cele mai mari vor fi inregistrate la populatie.
O asemenea majorare radicala de pret la gaz va conduce la o crestere pe masura a facturilor achitate luna de luna de persoanele care isi incalzesc locuintele cu centrale individuale.
Daca luam in calcul numai comparatia cu Bulgaria, tara vecina şi membra a UE care plateste la gaz metan 10.21 euro pe gigajoule, deci cu 25.2 % mai mult decat populatia din Romania, vom constata cu usurinta o crestere semnificativa a costurilor cu incalzirea locuintelor in cazul proprietarilor cu centrale termice proprii.
In prezent : costul energiei termice la centrala individuala este de 284,09 lei/Gcal, din care 220,96 lei/Gcal costul gazului natural, al energiei electrice si al contractului de service (valorile includ TVA).
In cazul majorari cu 30% a pretului la consumatorii casnici: costul energiei termice la centrala individuala va fi de 344,63 lei/Gcal, din care 281,50 lei/Gcal costul gazului natural, al energiei electrice si al contractului de service (valorile includ TVA).
Deoarece , in cazul municipiului Bacau cea mai mare parte a energiei termice este produsa in cogenerare si se afla in derulare un proiect amplu de reabilitare si retehnologizare a sistemului de transport si distributie a energiei termice, pe perioada de 11 ani (incepand cu anul 2011) de aplicare a schemei de tip bonus pentru promovarea cogenerarii conform prevederilor HG 1215/2009, pretul total al energiei la consumatorul final nu se va majora fata de situatia actuala (respectiv 283,53 lei/Gcal incl.TVA), iar pretul de facturare a populatiei (in prezent de 154,8 lei/Gcal incl.TVA) va fi ajustat in consens cu politica nationala privind subventiile si ajutoarele, tinand cont de veniturile medii pe gospodarie, putand ajunge la valoarea maximala de 283,53 lei/Gcal doar in cazul unor utilizatori cu un nivel crescut al veniturilor.
Lasă un răspuns